Akzo Nobel brengt Organon voor eind maart naar beurs

Akzo Nobel wil de komende weken de geneesmiddelendochter Organon naar de beurs brengen. ‘We zouden verbaasd zijn als de beursgang voor eind maart nog niet heeft plaatsgevonden’, zei de bestuursvoorzitter Hans Wijers donderdag bij de presentatie van de jaarcijfers....

ANP

Het chemie- en farmacieconcern brengt 20 tot 30 procent van Organon naar de Amsterdamse effectenbeurs. Het bedrijfsresultaat van Organon bleef met een daling van 84 miljoen tot 74 miljoen euro achter bij de verwachting van analisten, die rekenden op 100 miljoen euro.

‘In het vierde kwartaal zijn bij Organon de kosten voor verkoop en distributie gestegen. Dat had te maken met het extra schepje kolen op het vuur voor Nuvaring en Implanon. We hebben in groei geïnvesteerd’, zegt Wijers. Nuvaring en Implanon zijn anticonceptiemiddelen waar het bedrijf veel van verwacht. ‘Als de waardering van Organon afhangt van het laatste kwartaal is dat wat kort door de bocht’, zegt financieel directeur Rob Frohn.

Analisten zagen de verkoop van Organon aan een branchegenoot of investeringsmaatschappij als alternatief voor een beursgang. ‘We moeten kijken naar andere opties als die zich voordoen’, zei bestuursvoorzitter Hans Wijers donderdag op de televisiezender CNBC. Binnen twee tot drie jaar zal Akzo de fabrikant van geneesmiddelen helemaal afstoten.

De verfdivisie verbeterde in het afgelopen kwartaal het bedrijfsresultaat met 86 procent tot 78 miljoen euro. De verkoop van muurverven nam, onder meer door overnames, sterk toe. De omzet en het bedrijfsresultaat van de chemietak krompen in de laatste drie maanden van 2006 door onder meer hoge energiekosten en problemen bij de nieuwe chloorfabriek in Delfzijl. Akzo maakte hierdoor 15 miljoen euro extra kosten, onder meer door bedienen van klanten uit andere fabrieken.

Het bedrijfsresultaat exclusief eenmalige posten bleef in het vierde kwartaal met een stijging van 225 miljoen naar 249 miljoen euro achter bij de gemiddelde analistenverwachting van 301 miljoen euro. ‘Het was een verdomd goed kwartaal’, benadrukte Wijers.

Akzo Nobel heeft in het vierde kwartaal 230 miljoen euro winst geboekt tegen 317 miljoen een jaar eerder. Het resultaat in 2005 werd gestuwd door eenmalige baten. De omzet bleef met 3,32 miljard praktisch gelijk. De jaarwinst is uitgekomen op 1,15 miljard tegen 961 miljoen euro in 2005. In heel 2006 zette Akzo Nobel met 13,74 miljard zo'n 6 procent meer om dan in 2005.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden