Akzo kiest voor miljarden van Schering

Het Amerikaanse farmacieconcern Schering-Plough heeft de aandeelhouders van Akzo Nobel een feestdag bezorgd. De Amerikanen betalen 11 miljard euro in contanten voor Organon BioSciences, de farmatak die Akzo via de beurs geleidelijk wilde afstoten....

‘Een prachtprijs’, luidde de vrijwel unanieme reactie van analisten. Beleggers dachten er net zo over. Direct na opening schoot de koers van Akzo op de Amsterdamse beurs bijna 20 procent omhoog tot ruim 55 euro, het hoogste niveau in vijf jaar.

In een telefonische toelichting zei Akzo-topman Hans Wijers maandagochtend dat het aanbod van Schering te mooi was om te laten lopen. De opbrengst van de beursgang werd door analisten op termijn geschat op 9 of 10 miljard euro. De Amerikanen meldden zich tien dagen geleden en afgelopen zondag ging de Akzo-top akkoord met het bod.

Wijers kondigde aan dat Akzo ruim een miljard van de opbrengst zal gebruiken voor de inkoop van eigen aandelen. Ook zal het concern ‘een substantieel bedrag’ besteden aan het oplossen van een pensioenprobleem in Engeland.

De rest van de zilvervloot wil Wijers gebruiken voor overnames in de chemie of in de coatings, de twee overgebleven divisies van Akzo Nobel. Het concern is nu al de grootste verffabrikant ter wereld. Een marktaandeel van 8 procent volstaat daarvoor in deze versnipperde markt.

Maar Wijers neemt zijn tijd. ‘Niemand hoeft te denken dat wij te veel zullen betalen voor nieuwe overnames. Wij willen waarde toevoegen; niet vernietigen. We zullen zorgvuldig en voorzichtig te werk gaan, ook nu we geld hebben.’

Wijers lijkt daarmee de aandeelhouders van het Britse ICI te waarschuwen.

De verfdivisie van ICI wordt vaak in verband gebracht met Akzo Nobel en de koers van ICI is de laatste maanden met 20 procent opgelopen.

‘De belangstelling voor Organon is het laatste jaar gestaag gegroeid’, zei bestuursvoorzitter Fred Hassan van Schering-Plough. ‘Het bood ons een van de schaarse mogelijkheden voor een grote overname en het vooruitzicht op nieuwe producten.’

Minstens zo belangrijk was ook dat Schering nu pas klaar was voor een grote stap. ‘Wij groeien twee tot drie keer zo snel als onze branchegenoten en we hebben een heel sterk management. Dit was voor ons het goede tijdstip.’

Hassan liet ook doorschemeren dat Schering sinds kort anders aankijkt tegen asenapine, een door Organon ontwikkeld middel tegen manische-depressie en effectief bij schizofrenie. Pfizer, dat met Organon samenwerkte in het laatste stadium van het onderzoek naar de werking van arsenapine. Vorig jaar stapte Pfizer eruit, waarmee een obstakel voor een overname door een branchegenoot werd weggenomen.

Schering gelooft wel in het nieuwe middel. Hassan: ‘In de neurologie is het moeilijk consistente testresulaten te krijgen. Dat weten wij uit ervaring. Wij vinden arsenapine nog steeds een interessant middel. Op dit gebied veranderen mensen veel van medicatie. Er is een grote behoefte aan nieuwe geneesmiddelen.’

Schering rekent op een kostenbesparing als gevolg van de overname van een half miljard dollar per jaar over drie jaar. Dat zette de vakbonden maandag op scherp, omdat zij ontslagen vrezen. Schering-Plough heeft een reputatie op dit punt. Vorig jaar schrapte het concern 1.100 banen in de VS en Puerto Rico.

Het eerste slachtoffer van de overname is overigens al gevallen. Toon Wilderbeek, de beoogd topman van de nieuwe, beursgenoteerde onderneming, ziet voor zichzelf geen toekomst onder het dak van Schering. Wilderbeek vertrekt.

Maar daarbij blijft het vooralsnog. Hassan wees erop dat Organon als het ware op de groei wordt gekocht en dat een grote ontslaggolf niet is te verwachten. Volgens Akzo-topman Wijers vullen de activiteiten van beide ondernemingen elkaar aan. ‘Er zijn weinig overlappingen.’

Bovendien handhaaft Schering het hoofdkantoor in Boxmeer en geeft het Amerikaanse concern een deel van de werknemers een baangarantie van een jaar.

Helemaal zonder banenverlies zal het niet gaan, gaf Hassan toe. ‘De verwachte besparingen bestaan voor een deel uit het schrappen van banen.’ Maar dat aantal zal niet in de duizenden of in de honderden lopen, aldus de Schering-topman.

\N
\N
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden