Akzo keldert vanwege nieuwe pil

Akzo Nobel heeft woensdag zijn grootste koersdaling in de geschiedenis te verwerken gekregen. Het Arnhemse concern (verf, chemie, farmacie) meldde dat er problemen zijn bij de ontwikkeling van een nieuw middel tegen schizofrenie....

Van onze verslaggever Gert-Jan van Teeffelen

Organon werkt samen met het Amerikaanse farmaconcern Pfizer sinds 2003 aan het middel Asenapine. Dit werd gezien als een veelbelovend geneesmiddel voor mensen die lijden aan een manisch-depressieve stoornis (de zogeheten bipolaire-stoornis) en voor mensen met schizofrenie.

Met Asenapine zijn tot dusver vier klinische onderzoeken gehouden. Het betreft de laatste fase voordat een verzoek om toelating op de markt wordt gedaan. Uit de tot dusver beschikbare resultaten van deze proefnemingen blijkt volgens Akzo dat het middel goed werkt bij mensen met de eerstgenoemde stoornis, maar bij schizofrenie-patiënten blijken de resultaten ‘gemengd’.

Volgens Akzo’s bestuursvoorzitter Hans Wijers, die woensdag een telefonische toelichting gaf op de kwartaalcijfers, is het hierdoor onzeker geworden of het middel begin volgend jaar kan worden voorgelegd aan de Amerikaanse autoriteit FDA. Die beoordeelt als eerste of Asenapine op de markt mag worden gebracht.

De beurskoers van Akzo kelderde gisteren aanvankelijk 11 procent. Bij sluiting van de handel resteerde een verlies van 8,9 procent (4,21 euro) tot 43,35 euro. De heftige reactie is te verklaren uit het grote financiële belang dat met het middel is gemoeid.

Volgens een analist van de zakenbank UBS zou het medicijn tegen 2015 een jaaromzet van vijf miljard dollar kunnen genereren. Het moest de grote kaskraker worden van Organon. Akzo wil de komende maanden 20 tot 30 procent van de aandelen Organon op de beurs verkopen voor enkele miljarden euro’s. Door de tegenvaller zal de opbrengst vermoedelijk aanzienlijk lager uitvallen.

Op de markt voor dit soort middelen gaat jaarlijks 16 miljard dollar om. Het groeipercentage ligt boven de 10 procent. Grote spelers zijn nu onder meer Johnson & Johnson (met het middel Risperdal) en Eli Lilly (Zyprexa).

Akzo Nobel als geheel draait goed. De grootste divisie, die voor verf en lakken (bekend van onder meer Flexa en Sikkens) zag de omzet 12 procent stijgen tot 1,64 miljard euro. Dit was mede te danken aan de overname van de grootste verfmaker van Canada, Sico. De omzet van Organon klom 6 procent. Het succes van het anticonceptiemiddel NuvaRing in de VS droeg hieraan bij.

De concernwinst van Akzo (313 miljoen euro, een stijging van 80 procent) lag ruim boven de verwachtingen.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden