Akzo en Economische Zaken op een lijn in gevecht tegen belager PPG

Dat Akzo Nobel en minister Henk Kamp van Economische Zaken tijdens het maandenlange gevecht tegen de Amerikaanse belager PPG voortdurend op een lijn zaten blijkt geen toeval: het ministerie en de verf- en chemiemultinational werkten al die tijd nauw samen om de ongevraagde overname te voorkomen.

Henk Kamp (Minister van Economische Zaken) tijdens een debat in de Tweede Kamer.Beeld anp

Dat blijkt uit documenten die met een beroep op de Wet Openbaarheid van Bestuur openbaar zijn gemaakt door Economische Zaken. 'Ha, hoe is het bij jullie? Nog meer laatste inside info?', mailt bijvoorbeeld een onbekende ambtenaar (de naam is in het document weggehaald) van het ministerie op dinsdag 28 maart aan iemand van Akzo. Een paar dagen eerder, als PPG een publiciteitsoffensief is begonnen, blijken de zorgen groot. 'He is all over the place, deze morgen. Belooft niet veel goeds...', mailt Akzo. 'Ai nee.. Lijkt behoorlijk vastbesloten', antwoordt EZ.

De innige samenwerking tussen ministerie en multinational begint op 9 maart, als PPG het eerste ongevraagde bod doet op AkzoNobel. De contacten blijven niet beperkt tot wederzijdse informatie-uitwisseling en morele en praktische steun. Op 23 maart voorziet Akzo het ministerie van informatie voor een gesprek dat een hoge ambtenaar gaat hebben met PPG-baas Michael McGarry. Op 12 april krijgt EZ brieven van het bedrijf die 'natuurlijk niet voor het brede publiek zijn bedoeld'.

Akzo blijkt ook mee te mogen schrijven aan de antwoorden van EZ op Kamervragen van de SP. 'Hierbij stuur ik je ter vertrouwelijke info de concept antwoorden de kamervragen over AN. (...) Graag horen we jullie reactie en/of aanvullingen op de bijgaande antwoorden', mailt EZ op 13 april. 'Veel dank. We stellen dit op prijs!', antwoordt het belaagde bedrijf. Pikant detail: Akzo betichtte PPG er eerder van samen te spannen met de activistische aandeelhouder Elliott, maar blijkt dus zelf ook niet bepaald brandschoon.

PPG trok zich 1 juni terug omdat het geen vijandig bod aandurfde en mag volgens beursregels zes maanden geen nieuw bod doen. Voor de overname heeft het openbaar geworden mailverkeer dus geen gevolgen. Wel kunnen de nauwe contacten tussen Akzo en EZ nog invloed hebben op de 'wettelijke bedenktijd', waar de Kamer binnenkort over praat. Volgens dat plan van minister Kamp mogen bedrijven een jaar lang nadenken als ze een ongevraagd bod krijgen, zonder lastig gevallen te worden door aandeelhouders. Volgens de tegenstanders onder wie veel grote internationale beleggers zijn Nederlandse bedrijven al voldoende beschermd. Zij hebben met het mailverkeer tussen Akzo en EZ nieuwe munitie in handen.

Lees verder

Overnamestrijd AkzoNobel kent vooral verliezers

Niet AkzoNobel, niet zijn werknemers en ook niet minister Kamp zijn de winnaars van de strijd om het Nederlandse chemieconcern. Voor wie is er dan zo hard gevochten?

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden