Akzo en Baan trekken beurs omlaag

De cijfers van Akzo en Baan werden gisteren op de Amsterdamse effectenbeurs uitgelegd als een vertraging van winstgroei. Beide fondsen incasseerden daardoor forse klappen en trokken zo de AEX-index naar beneden tot 1244,90....

Van onze verslaggever

AMSTERDAM

Akzo moest maar liefst 12,40 gulden afstaan op 99,90 gulden, terwijl Baan 3,60 verloor op 78,40 gulden. Akzo trok ook branchegenoot DSM, dat vandaag met cijfersd komt, mee het dal in. DSM verloor 5 gulden op 211 gulden.

Akzo en Baan drukten zwaar hun stempel op het Damrak. Dat ging gepaard met forse omzetten, vooral in de ochtenduren. 'Als het marktsentiment dan ook nog tegenzit, dan gaat het mis', aldus een handelaar. Rake klappen kregen ook Aegon, dat 4,30 moest inleveren op 196,80 gulden, en Unilever, dat 3,50 minder waard werd op 149,50 gulden.

Toch was het niet allemaal kommer en kwel. Levens- en genotsmiddelen bleken ook een veilige haven. Heineken werd 2,70 duurder op 89,90 gulden en Ahold een rijksdaalder op 63,30 gulden. Uitzender Randstad was zeer populair met een vooruitgang van 7,10 tot 157 gulden.

Een opmerkelijk gerucht over ASM Lithography - chipgigant Intel zou de Veldhovense fabriek willen overnemen - deed gisteren de ronde, maar in de beurskoers was daarvan niets te zien. Bij geringe handel sloot het fonds een daalder hoger op 57,30 gulden. 'We weten van niets', liet een woordvoerder van ASML weten. Om ook nog te vermelden dat het volgens hem 'een onlogische stap' zou zijn.

Op de lokale markt trok het met financiële problemen kampende De Vries Robbé 3 gulden aan tot 31 guldent. Ook het kleine Brill scoorde goed met een plus van 3,50 gulden op 51,50.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden