Akkoord over soepelere arbeidstijdenwet

Werkgevers en de vakbeweging zijn het dinsdag eens geworden over een soepelere arbeidstijdenwet. De sociale partners gaan ervan uit dat met een overlegregeling binnen ondernemingen goede afspraken zijn te maken over werk- en rusttijden....

ANP

FNV-bestuurder P. Gortzak stelde dinsdag dat de vakbeweging 'fors heeft ingeleverd' vergeleken bij de huidige situatie. De beschermende maatregelen voor werknemers worden minder. Daar staat tegenover dat de regels simpeler worden en daardoor beter te handhaven zijn, zei Gortzak. De bestaande wetgeving was volgens hem zo ingewikkeld geworden dat zelfs de Arbeidsinspectie soms moeite had de regels te controleren.

Nu bestaat er voor de arbeidstijden een standaardregeling en een overlegregeling, waarbij bedrijven of branches in overleg met de ondernemingsraden of vakbonden van de standaard kunnen afwijken. Bovendien kunnen bepaalde sectoren aan de minister dispensatie vragen. In de nieuwe situatie wordt de standaardregeling geschrapt. 'Wij zakken af naar de overlegregeling', zei Gortzak.

Minister De Geus van Sociale Zaken had werkgevers en vakcentrales in de Sociaal-Economische Raad advies gevraagd over vereenvoudiging van de arbeidstijdenwet. Het kabinet wilde minder regels en meer verantwoordelijkheid voor burgers en bedrijven. Ook moest de nieuwe regeling beter aansluiten bij de Europese regelgeving.

Volgens CNV-bestuurder R. van Splunder ligt de uitkomst tussen de huidige en de Europese normen. Hij vindt dat de vakbeweging niet heeft ingeleverd. De christelijke vakcentrale is vooral blij dat de behoefte aan zondagsrust wordt gerespecteerd.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden