Akkoord over CAO verpleeg- en verzorgingshuizen

Vakbonden en werkgevers zijn na marathonoverleg een nieuwe CAO voor de verpleeg- en verzorgingshuizen overeengekomen. Het personeel krijgt 1,5 procent meer loon, 1 procentpunt minder dan de bonden hadden geëist....

ANP

Door het akkoord worden de wekenlange acties in de zorg opgeschort. Vorige week nog kwamen 3000 verpleegsters in Amsterdam bijeen om voor de nieuwe CAO te demonstreren.

De nieuwe arbeidsovereenkomst loopt anderhalf jaar vanaf 1 juli 2003 en geldt voor ongeveer 230.000 medewerkers in de sector. De onderhandelaars zaten sinds maandagochtend veertig uur achtereen in overleg.

Op hoofdlijnen bestaat het akkoord uit een loonstijging van 1,5 procent vanaf 1 september 2003. Ook krijgen de werknemers een collectieve aanvullende ziektekostenverzekering. Bovendien gaat de eindejaarsuitkering dit jaar met 0,4 procent omhoog en een jaar later met nog eens 0,45 procent. De bonus bedraagt dan 4 procent. De bonden hadden een totale stijging van 0,65 procent geëist.

Volgens onderhandelaar P. van Loon van Abvakabo FNV hebben vooral oudere verplegers en verzorgers veel baat bij de nieuwe CAO. Het verlof voor deeltijdpersoneel van 55 jaar en ouder verdubbelt van 57,6 uur naar 108 uur. Dat zijn bijna drie werkweken ouderenverlof.

Minpunt is wel dat personeel dat nog 55 moet worden en meer dan 32 uur per week werkt, verlof inlevert. In de oude CAO kregen zij namelijk na hun 55ste ongeveer 185 uur per jaar verlof. Toch is het verdwijnen van deze regeling geen grote verslechtering, vindt Van Loon. '90 procent van de werknemers in de sector heeft een contract van minder dan 32 uur.'

De CAO verpleeg- en verzorgingshuizen liep op 1 juli af. De vakbonden en de werkgevers wilden deze arbeidsovereenkomst eerst samenvoegen met die van de thuiszorg, maar eind november zagen ze daar toch van af. De CAO voor de thuiszorg werd vorige week beklonken.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden