Akkoord over cao geestelijke gezondheidszorg

De vakbonden en werkgeversorganisatie GGZ Nederland zijn het zaterdagochtend eens geworden over een nieuwe cao voor werknemers in de geestelijke gezondheidszorg. Dat maakte FNV Zorg & Welzijn bekend.

redactie
Exterieur van het hoofdkantoor van GGZ Nederland. Beeld anp
Exterieur van het hoofdkantoor van GGZ Nederland.Beeld anp

De cao heeft betrekking op bijna 90.000 werknemers, onder meer in de verslavingszorg en in de ambulante psychiatrische hulpverlening.

De afspraken voorzien in een structurele loonsverhoging van in totaal 3,5 procent gedurende de looptijd van de nieuwe cao, van 1 juli dit jaar tot 1 maart 2017. Op beloningsgebied is verder 0,8 procent aan eenmalige uitkeringen afgesproken en een verhoging van de eindejaarsuitkering van 0,5 procent.

Daarnaast hebben partijen afgesproken daar waar mogelijk tijdelijke banen en de contracten van oproepkrachten (de zogenoemde 0-urencontracten) om te zetten in vaste banen en arbeidsovereenkomsten voor onbepaalde tijd.

Stroef

De onderhandelingen over de nieuwe cao verliepen tot nu stroef. De sector staat zwaar onder druk van bezuinigingen en de decentralisatie van zorgtaken naar gemeenten. 'Het is goed dat we nu eindelijk afspraken hebben kunnen maken, waaruit waardering voor de medewerkers blijkt', zegt FNV-bestuurder Anja Dijkman.

Het akkoord moet nog ter goedkeuring worden voorgelegd aan de leden van de vakbonden. Dat zijn naast FNV, CNV Zorg & Welzijn, Nu'91 en FBZ.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden