Akkoord over begroting EU voor de komende zeven jaar

Europa kan weer vooruit. De Europese Commissie, het Europees Parlement en de EU-lidstaten wisten het donderdag op het hoogste niveau eens te worden over de meerjarenbegroting voor de komende zeven jaar. De voorzitter van de Europese Commissie, José Manuel Barroso, maakte dit bekend na overleg met de voorzitter van het EU-parlement Martin Schulz en de Ierse premier Enda Kenny.

redactie
José Manuel Barosso Beeld EPA
José Manuel BarossoBeeld EPA

Het zogenoemde Meerjarig Financieel Kader (MFK) bedraagt in totaal 960 miljard euro, minder dan voor de lopende periode 2007-2013. Het is de eerste keer dat de EU-begroting omlaaggaat. Barroso, Schulz en Kenny spraken af dat geld voor projecten om werkloosheid aan te pakken, om het midden- en kleinbedrijf te stimuleren en om innovatie en onderzoek aan te jagen in de begroting naar voren wordt gehaald. 'De EU-begroting is hét fonds om groei te realiseren in Europa,' aldus Barroso.

Meer flexibiliteit
Nadat de lidstaten begin februari na een marathonsessie een akkoord hadden gesloten over het EU-budget voor 2014-2020, liepen de onderhandelingen met het Europees Parlement (EP) stroef. De Europarlementariërs wilden meer flexibiliteit in de begroting. Bedragen die voor een bepaald doel zijn gereserveerd, moeten makkelijker in een ander jaar en voor iets anders gebruikt kunnen worden. Bovendien wilde het EP voorkomen dat de nieuwe meerjarenbegroting met een gat zou beginnen.

Deze week waarschuwde Schulz nog dat het EP niet zou kunnen instemmen met het jongste voorstel. Daarop werd overleg gepland tussen Barroso, Kenny en Schulz. Er is een duidelijke toezegging van de lidstaten, bij monde van de Ierse voorzitter, dat de begroting voor 2013 aangevuld wordt als dat nodig blijkt te zijn.

Formele bekrachtiging
De commissie zal hiervoor in de herfst met een aanvullende begroting komen. Ook komt er meer flexibiliteit in de begroting. 'Alle partijen hebben gevochten voor hun standpunt, maar bleken ook bereid water bij de wijn te doen,' zei Barroso. 'Dit is het maximale wat ik eruit kon halen', aldus Schulz. Hij zei achter het compromis te staan. Hij zal gaan vechten om een meerderheid achter dit akkoord te krijgen in het EP. Ook de lidstaten moeten het nieuwe akkoord nog formeel bekrachtigen.

Formeel kan het EP de begroting alleen goed- of afkeuren, maar door te dreigen met een afwijzing kon het EU-parlement de inhoud nog medebepalen. Er stond druk op het bereiken van een akkoord, omdat het maanden kost om de begroting uit te werken. Immers, het MFK moet in 2014 in werking treden.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden