Akkoord nadert over handel in informatie-technologie

Op enkele moeilijke terreinen hebben de handelsministers van bijna 130 landen gisteren behoorlijke vooruitgang geboekt. De bewindslieden, deze week in Singapore bijeen voor de eerste vergadering van de wereldhandelsorganisatie WTO, zijn een heel eind opgeschoten in de richting van een akkoord over de vrijmaking van de handel in informatie-technologie (IT)....

GEERT-JAN BOGAERTS

Van onze verslaggever

Geert-Jan Bogaerts

SINGAPORE

Ook lijken veel landen hun starre stellingname over de opname van arbeidsrechten in het takenpakket van de WTO enigszins versoepeld te hebben. Tegelijkertijd blijven er nog talloze obstakels te overwinnen. De ministers hebben alle problemen op één hoop gegooid, in de hoop om vrijdag, de slotdag, een samenhangend pakket akkoorden te kunnen presenteren. 'Niets is overeengekomen tot alles is overeengekomen', liet topambtenaar F. Engering van het ministerie van Economische Zaken weten.

'Terwijl de ministers dineren en slapen, zullen wij de komende nachten wel moeten doorwerken', verzuchtte een diplomaat gisteren. Of de bijna 130 bewindslieden er zo gemakkelijk af zullen komen, is nog maar de vraag. De lidstaten van de WTO vormen onderling coalities, die telkens wisselen al naar gelang het onderwerp dat ter tafel ligt.

Nog steeds vormen de arbeidsnormen en de vraag in hoeverre de WTO zich met deze normen mag bezighouden, het grootste struikelblok. Tot gisteravond laat hebben delegatieleiders over dit punt onderhandeld. Twee felle tegenstanders van de bemoeienis van WTO met arbeidsnormen, Maleisië en Pakistan, lijken echter iets opgeschoven. 'Maleisië heeft gisteren voor het eerst enige bereidheid tot een dialoog getoond', aldus staatssecretaris Van Dok van Buitenlandse Handel. Een akkoord is echter nog ver weg.

Maar ook over andere punten bestaat nog lang geen overeenstemming. De rijke landen willen graag afspraken maken over overheidsaanbestedingen, over eerlijke concurrentiewetgeving en de bescherming van buitenlandse investeringen. Ontwikkelingslanden en de landen van de zogenaamde Cairns-groep (onder meer Argentinië en Australië) daarentegen spelen de handel in landbouwproducten hoog op. Ook tussen de industrielanden onderling bestaan grote verschillen.

Parallel aan de officiële onderhandelingen lopen ook nog besprekingen over vrijmaking van de handel in telecommunicatie-producten en informatie-technologie (IT). Het laatste onderwerp, dat officieel niet in WTO-verband besproken wordt, sluipt er toch in: verschillende ver-ontwikkelde Derde-Wereldlanden willen nog niets weten van vrijere handel in IT-producten, maar diplomaten zien deze houding als onderhandelingstactiek. 'Als zij hun zin krijgen op het gebied van arbeidsvoorwaarden, willen ze op het vlak van IT wel wat inleveren', aldus een diplomaat.

Op het vlak van telecommunicatie en IT is overigens wel vooruitgang geboekt. Over telecom zijn nu tussen de EU en de VS bindende afspraken gemaakt. Als er voldoende landen tot dit verdrag toetreden, kan het een officieel WTO-akkoord worden. IT ligt nog een stuk ingewikkelder, maar verschillende bronnen verklaarden gisteren dat ook hier 'een akkoord binnen handbereik komt'.

De grootste scheidslijn ligt hier nog tussen de VS en EU. Sir Leon Brittan en Charlene Barshefsky, de hoogste vertegenwoordigers van beide handelsblokken, spraken gisteren vele uren met elkaar. De VS willen dat Europa invoertarieven op IT-producten afschaft, terwijl de Europeanen van de VS opheffing van andersoortige belemmeringen eisen, zoals industrie-standaarden die het Europese producenten feitelijk onmogelijk maken om naar de VS te exporteren.

Bovendien willen de VS verschillende consumentenproducten onder het verdrag brengen, terwijl Europa juist aandringt op vrijere handel van goederen als glasvezels en kopieerapparaten. Hier voelen de Amerikanen weer weinig voor: dit zijn sectoren waarin zij sterk zijn.

Maar zelfs als de IT-conflicten uit de wereld worden geholpen, is het nog maar de vraag of de voorgestane oplossing past in het pakket waarin uiteindelijk ook de andere pijnpunten weggewerkt moeten zijn: de slotverklaring van de ministersvergadering, die vrijdag rond het middaguur gereed moet zijn.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden