Akkoord Euronext en beurs New York

Euronext en de Amerikaanse beurzengroep rond de New York Stock Exchange (NYSE) zijn het eens over een samengaan. Als de aandeelhouders van de beursbedrijven akkoord gaan, ontstaat NYSE Euronext, de eerste wereldwijde effectenbeurs....

De fusiebeurs zal worden geleid door de 51-jarige John Thain van de NYSE. De bestuursvoorzitter van de Europese beurs, Jean-François Théodore, wordt tweede man. De Nederlander Jan-Michiel Hessels wordt voorzitter van de board, een functie die te vergelijken is met die van president-commissaris. Hessels vervult die laatste functie nu al bij Euronext. Vice-voorzitter wordt de Amerikaan Marshall Carter (65).

Beide partijen benadrukken dat het een fusie van gelijken is, maar uiteindelijk krijgen de huidige aandeelhouders van NYSE een belang van 59 procent in het fusieproduct, tegen 41 procent voor de Euronext-aandeelhouders. Dat fusieproduct is een holding naar Amerikaans recht, gevestigd in New York. Euronext is een van de werkmaatschappijen van die holding.

Het staat nog niet vast dat de aandeelhouders het akkoord, met het bod van ongeveer zeventig euro per aandeel Euronext, goedkeuren. Deutsche Börse, dat ook met Euronext fusiebesprekingen voerde, heeft de moed nog niet opgegeven te komen tot een Europese megabeurs. De Duitse beurs blijft streven naar een samengaan met Euronext, maakte het bedrijf vrijdag bekend. De koers van het aandeel Euronext reageerde heftig op dat bericht: beleggers zien wel brood in een biedingsstrijd.

Kostenbesparingen moeten de fusie met New York winstgevend maken. De Amerikanen kunnen nog veel leren van de manier waarop Euronext de handel heeft geautomatiseerd. Gisteren werd bekendgemaakt dat zes van de tien datacentra op de nominatie staan om te verdwijnen. Volgens waarnemers is de fusie ook de doodsteek voor de laatste resten van ‘de vloer’ op Wall Street. De NYSE is de laatste grote beurs ter wereld die nog niet geheel is overgestapt op schermenhandel.

Voor de Nederlandse tak van Euronext zijn de gevolgen beperkt. Dat zei Hessels gisteren. ‘De expertise rond derivaten blijft in Amsterdam, de nv blijft in Amsterdam en er komt niet minder werkgelegenheid’, aldus de beoogde chairman.

Over de wending die zijn carrière heeft genomen, is hij ‘wel wat verbaasd’. ‘Maar ik geloofde toch al niet in carrièreplanning.’ Hij vindt het een ‘eervolle’ taak. Tegen het gezelschap van (voormalige) topbankiers op Wall Street kijkt hij niet op. ‘De raad van commissarissen van Euronext telt inmiddels ook meerdere ex-bankiers. Bovendien weet ik er zelf ook wel wat van.’

Op de persconferentie gisteren in Parijs maakte Théodore, de tweede man naast Hessels, bekend dat binnen enkele dagen gesprekken beginnen met het bestuur van Bolsa Italiana. De beurs van Milaan zegt zich graag te willen aansluiten bij de combinatie van Euronext en de NYSE.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden