Akkoord bonden en gemeenten over aanvulling CAO brandweer

Bonden en gemeenten hebben zondag overeenstemming bereikt over een aanvulling op het eerder gesloten cao-akkoord voor de brandweer...

ANP

De aanvulling houdt in dat zittend personeel met minder dan twintig dienstjaren niet naar een andere baan hoeft uit te kijken. Zij kunnen in actieve dienst blijven tot hun vut-leeftijd, mits dat medisch verantwoord is. De kwestie was een van de knelpunten in een principeakkoord dat bonden en VNG dinsdag sloten. Onder brandweerlieden stuitte dat op grote weerstand.

Volgens de oorspronkelijke afspraak zouden brandweerlieden na twintig dienstjaren ander werk moeten gaan doen. Voor het brandweerpersoneel was dat onaanvaardbaar. De brandweerlieden vreesden na twintig jaar bij de gemeentereiniging of iets dergelijks aan de slag te moeten. Volgens het nieuwe akkoord kunnen ze in beginsel in actieve dienst blijven tot hun vut-leeftijd. Op 55-jarige leeftijd kunnen ze in deeltijd-vut. Afhankelijk van hun aantal dienstjaren verlaten ze op uiterlijk 59-jarige leeftijd de actieve dienst.

De vakbonden konden er geen verandering in brengen dat de brandweerlieden op hun 55e niet langer met pensioen mogen gaan. ‘De politiek dwingt ons hiertoe, maar de andere angel is er wel uit gehaald’, aldus de bonden. ‘Het vorige akkoord was al goed, maar dit is nog beter.’ Zowel de VNG als de vakbonden Abvakabo FNV, CNV Publieke Zaak en CMHF gaan ervan uit dat het personeel de acties zal staken.

Bonden en VNG gingen zaterdag opnieuw om de tafel zitten om te kijken of er ‘tussen de regels’ van het eerdere akkoord toch nog wat ruimte zat. Namens de gemeenten was de Amsterdamse burgemeester Cohen bij het overleg betrokken. Ook hij verwacht dat ‘de grootste bezwaren nu weg zijn’ bij het actievoerende brandweerpersoneel.

De regel over langer doorwerken na twintig dienstjaren geldt niet voor nieuwkomers bij de brandweer, maar het is wel mogelijk daar in goed overleg afspraken over te maken, lieten de partijen zondag weten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden