AirOne zoekt herkansing bij Alitalia

De Italiaanse nationale luchtvaartmaatschappij Alitalia kan een nieuw overnamebod verwachten van het privéluchtvaartbedrijf AirOne. Het bedrijf wil vandaag bij de rechter de gesprekken tussen Alitalia en Air France-KLM laten afbreken....

Van onze correspondent Eric Arends

Hoewel Alitalia exclusieve onderhandelingen voert met het Frans-Nederlandse bedrijf wil AirOne van de Italiaanse zakenman Carlo Toto een nieuw, ‘bindend voorstel’ doen ‘om het rampzalige verlies te vermijden van twee strategische drijfveren van het land: Alitalia en het vliegveld van Malpensa’.

AirOne, een maatschapij die stunt met lage vliegtarieven, leek in december de verliezende partij in de overnamestrijd om de luchtvaartmaatschappij. De Italiaanse regering gaf toen goedkeuring aan het besluit van de raad van bestuur van Alitalia om met AirFrance-KLM om de tafel te gaan zitten.

De Italiaanse staat is met 49 procent van de aandelen de grootste eigenaar van Alitalia dat een schuld heeft van 1,2 miljard euro en dagelijks meer dan een miljoen euro verlies lijdt.

De val van de regering-Prodi, krap twee weken geleden, heeft AirOne nieuwe moed gegeven. De prijsvechter hoopt dat een nieuwe regering terugkomt op het besluit met AirFrance-KLM in zee te gaan. De centrum-linkse coalitie kreeg vorig jaar veel kritiek van de centrum-rechtse oppositie vanwege haar besluit de onderhandelingen te gunnen aan een buitenlandse maatschappij in plaats van een Italiaans bedrijf.

Ook is centrum-rechts, onder leiding van de Milanese zakenman-politicus Silvio Berlusconi, geprikkeld door de plannen van de Frans-Nederlandse combinatie om het belang van het vliegveld Malpensa bij Milaan terug te brengen ten gunste van luchthaven Fiumicino bij Rome. Malpensa zou voor Alitalia bijvoorbeeld niet langer dienstdoen als zogenoemde hub; een knooppunt in het intercontinentale vliegverkeer.

AirOne wil het vliegveld ongemoeid laten. Waarnemers houden de mogelijkheid open dat de onderhandelingen tussen Alitalia en AirFrance-KLM afketsen als de crisis in Italië uitdraait op verkiezingen, die vermoedelijk door Berlusconi worden gewonnen.

Vandaag stapt Ap Holding, het bedrijf waartoe AirOne behoort, naar de rechter om de onderhandelingen tussen AirFrance-KLM en Alitalia aan te vechten. Ap wil de mogelijkheid hebben zijn eigen voorstel aan Alitalia te doen.

AirOne zal zijn bod uitbrengen in samenwerking met een groep Italiaanse ondernemers, ‘niet alleen uit het noorden maar uit heel Italië’. Mogelijk is daar ook de bandenmultinational Pirelli bij betrokken. Bronnen bij het bedrijf bevestigden gisteren in de zakenkrant Il Sole 24 Ore dat Pirelli bereid is deel uit te maken van een groep Italiaanse ondernemers om de Milanese hub te redden en te doen opleven.

Voor Alitalia dringt de tijd. het bedrijf heeft volgens weekblad Panorama nog een paar honderd miljoen euro in kas, waarmee het hooguit twee à drie maanden vooruit kan.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden