Airbus breekt weer record, maar baalt toch een beetje

Voor het vijfde achtereenvolgende jaar heeft de Europese vliegtuigbouwer Airbus meer vliegtuigen verkocht dan de Amerikaanse concurrent Boeing. In totaal verkocht Airbus er 1055....

Airbus leverde vorig jaar 378 vliegtuigen, 30 procent meerdan de 290 van Boeing.

De hogere verkoopcijfers van Airbus zullen Boeing verrassen.De Amerikaanse fabrikant verwachtte dit jaar voor het eerst weerboven Airbus te eindigen, vanwege het succes van de nieuwezuinige Dreamliner 787. Maar in december verkocht Airbus nog 250vliegtuigen en streefde daarmee Boeing voorbij. Topman GustavHumbert verwacht in 2006 geen nieuw record. Wel denkt hij delevering tot vierhonderd te kunnen verhogen.

Zowel Boeing als Airbus spreken van een uitzonderlijk goedjaar. Nooit werden er zoveel vliegtuigen verkocht. De verkoopsteeg in 2005 met 10 procent, terwijl het aantal passagiers met7,1 procent toenam.

De vraag naar nieuwe vliegtuigen kwam van prijsvechters envanuit Azië. Vooral India en China kochten massaal nieuwevliegtuigen, omdat het vliegverkeer daar een stormachtigeontwikkeling doormaakt. In India alleen al groeide het aantalpassagiers met meer dan 20 procent.

De enige zorg van Airbus is dat de bulk van de verkochtevliegtuigen tot de kleinere A320-serie behoort. Bij de groteretoestellen blijft Airbus achter bij de Amerikaanse concurrent.Boeings triple seven, bijvoorbeeld, verkoopt beter dan de A340van Airbus.

Financieel gezien is dat een klap, want op de verkoop van degrotere vliegtuigen zit meer marge dan op die van de kleinere.De prijs van een widebody varieert van 180 tot 250 miljoendollar. De kleinere single aisle (met één gangpad) vliegtuigenkosten tussen de 45 en 75 miljoen dollar.

Ook lijkt Boeing het iets beter te doen op de belangrijkemarkt voor middelgrote vliegtuigen die lange afstanden kunnenafleggen.

De Amerikanen hebben al 291 orders binnen voor degeavanceerde en zuinige Dreamliner. Terwijl Airbus voor deconcurrende A350 pas 87 orders heeft. Daarbij moet wel wordenopgemerkt dat Airbus het orderboek pas in oktober vorig jaaropenstelde.

Volgens Airbus-topman Humbert ligt de levering van de A380,die de Boeing 747 als grootste passagierstoestel ter wereld gaatvervangen, op schema. Eind dit jaar worden de eerste tweetoestellen geleverd aan Singapore Airlines. Airbus heeftinmiddels 159 boekingen binnen voor het toestel dat tussen de 555en 800 passagiers kan herbergen. De verkoop van een vliegtuigwordt pas rendabel als er ongeveer 250 stuks van zijn verkocht.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden