Airbnb pakt racisme op website aan

Airbnb gaat maatregelen nemen om racisme op zijn platform te bestrijden. De Amerikaanse huizendeelsite doet dit na herhaalde incidenten waarbij de boekingen geweigerd werden omwille van iemands huidskleur.

Eric Van Den Outenaar
null Beeld anp
Beeld anp

Het probleem speelt al meer dan een jaar. Toch komt het bedrijf nu pas in actie. Airbnb gaat daarom diep door het stof in een e-mail aan huurders en verhuurders en een intern onderzoeksrapport. 'Airbnb is mogelijk te traag geweest in het adresseren van zorgen over discriminatie omdat er te weinig diversiteit op de werkvloer is', aldus Laura Murphy, oud-directeur van de Amerikaanse Unie voor Burgerrechten in Washington, in het door haar opgestelde rapport. De internetonderneming heeft haar ingehuurd met als doel het bedrijf te veranderen en racisme op de site uit te bannen.

Ook de drie oprichters van het in 2008 opgerichte bedrijf erkenden tegenover haar dat ze als jonge, witte programmeurs in San Francisco nooit hebben stilgestaan bij mogelijke 'racistische vooringenomenheid' op hun deelplatform.

Lakisha en Tyrone

Vorig jaar publiceerde Harvard een studie waaruit blijkt dat gebruikers met een Afro-Amerikaanse naam, zoals Lakisha of Tyrone, 16 procent meer kans maken op een weigering dan gebruikers met een witte Amerikaanse naam, zoals Laurie of Brad. Airbnb deed toen de kwestie af met het bericht dat Airbnb bestaat uit een vooruitstrevende gemeenschap van reislustige, open minded en vrijelijk delende wereldburgers. Dit zelfbeeld viel vervolgens moeilijk hoog te houden na meerdere racistische voorvallen, gepost op Twitter via de hashtag AirbnbWhileBlack.

Afgelopen mei stapte de 25-jarige Gregory Seldon naar de rechter nadat hij door een particuliere verhuurder in Philadelphia geweigerd was. Hij had een boekingsverzoek gestuurd, waarop verhuurder Paul reageerde met de boodschap: mijn stulpje is al verhuurd op die data. Vreemd, want de site toonde Pauls woning vervolgens als beschikbaar. Seldon nam de proef op de som en voerde het boekingsverzoek nogmaals uit, dit keer met behulp van twee nepprofielen van de witte mannen Jessie en Todd. Verhuurder Paul accepteerde hun verzoek meteen.

null Beeld reuters
Beeld reuters
null Beeld anp
Beeld anp

Noirbnb

Nog schrijnender was de wijze waarop in het Zuiden van de Verenigde Staten een verhuurder zijn weigering aan een potentiële huurder toelichtte: 'Ik haat negers, dus ik ga jou weigeren. Dit is het Zuiden schatje.'

Ook rapper en producer Stefan Grant ervoer de keerzijde van de deeleconomie toen hij op zijn Airbnb-adres in Atlanta staande werd gehouden door politiemannen. Wat bleek: de buren vonden het verdacht dat er zwarte mannen rondhingen in de wijk. Dat zijn vast inbrekers.

Inmiddels duiken Amerikaanse kranten en websites op het Airbnb-racisme. En nieuw opgerichte huizendeelplatforms, zoals NoirBnB.com en Innclusive.com, lokken klanten weg. Ze profileren zich als minderhedenvriendelijk.

Om verder gezichtsverlies te voorkomen, moet Airbnb wel ingrijpen. Vanaf 1 november eist het bedrijf daarom van alle gebruikers dat zij akkoord gaan met een beginselverklaring ter uitsluiting van discriminatie. De site gaat profielfoto's minder duidelijk tonen. Ook voert Airbnb een zogeheten opendeurenbeleid in vanaf oktober. Airbnb-leden kunnen weigeringen melden en een klacht indienen, waarna Airbnb een alternatieve huisje of appartement regelt.

In aansluiting daarop lanceert de huizensite een straffunctionaliteit die een verhuurblokkade instelt. De verhuurder mag dan op de geweigerde data zijn huis niet aan iemand anders verhuren en mist dus inkomsten. Verder stimuleert de onderneming verhuurders akkoord te gaan met zogeheten Instant Booking. Daarbij reserveren gebruikers direct, zonder toestemming van de verhuurder, een appartement.

Tevens gaat het bedrijf diversiteittrainingen geven aan werknemers en verhuurders en wil het met workshops de boer in 'minderhedenwijken' van steden als Detroit en Washington. Dit moet meer zwarte verhuurders aantrekken en de wind uit zeilen halen van NoirBnB en Innclusive.

null Beeld reuters
Beeld reuters

Toeristenbelasting

Naast Laura Murphy heeft Airbnb andere prominenten ingehuurd voor advies over hun anti-racismebeleid, waaronder de voormalig minister van justitie Eric Holder. Het is allemaal bedoeld de buitenwereld te laten zien dat de 'naïeve' internetjongens de racistische vooringenomenheid wel degelijk serieus nemen.

Wereldwijd verhuurt Airbnb in meer dan 30 duizend steden. De dienst is geliefd bij toeristen, maar gehaat bij sommige bewoners (overlast) en overheden (gederfde belastingen). In meerdere steden, waaronder Amsterdam en Nice, innen de Amerikanen inmiddels toeristenbelasting. Een Nederlandse woordvoerder laat weten dat het concern de beginselverklaring en de anti-racismefunctionaliteiten overal ter wereld invoert, dus ook in Nederland.

null Beeld anp
Beeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden