Airbnb maakt voor het eerst winst en leent 1 miljard voor verdere uitbreiding

Woningverhuursite Airbnb maakte in de tweede helft van 2016 voor het eerst winst. Ook heeft Airbnb één miljard dollar geleend om verdere uitbreiding te financieren: het bedrijf moet een complete reisorganisatie worden.

Redactie
null Beeld anp
Beeld anp

Het is geen gek resultaat sinds een paar jongens in Silicon Valley op het idee kwamen via internet onderdak aan te bieden door ergens in privéwoningen een luchtbed neer te leggen. Airbnb is 31 miljard dollar (29,1 miljard euro) waard. Dat is overigens nog minder dan de helft van Uber waarvan de waarde op 68 miljard dollar wordt geschat.

Complete reisorganisatie

Uit de documenten komt naar voren dat Airbnb onlangs één miljard aan nieuw kapitaal heeft aangetrokken om de verdere expansie te kunnen financieren. Het bedrijf wil zijn dienstenaanbod uitbreiden en een complete reisorganisatie worden. Onder de investeerders zou CapitalG zijn, de investeringstak van Google-moederbedrijf Alphabet.

Volgens de gegevens zou Airbnb in de tweede helft van 2016 voor het eerst ook winst hebben gemaakt. In 2017 zou het bedrijf over het gehele jaar winstgevend zijn. Overigens heeft Airbnb geen plannen om naar de beurs te gaan. Vorig jaar vonden in Nederland 1,4 miljoen mensen onderdak via Airbnb. Verhuurders hielden daar gemiddeld 3000 euro aan over.

Uber, dat een jaar na Airbnb eveneens in San Francisco werd opgericht door Travis Kalanick en Garrett Camp en dat via een mobiele app auto's met chauffeurs regelt, zou nog diep in de rode cijfers verkeren. Overigens is volgens sommige experts de waarde van 68 miljard dollar overdreven en zou de werkelijke waarde van Uber nog niet de helft bedragen. Zowel Airbnb als Uber liggen onder vuur van autoriteiten en van de gevestigde concurrenten: hotels en taxi's.


Zelfs de Trump Tower staat op Airbnb
'Zonnig eenkamerappartement in luxe gebouw aan Fifth Avenue, dichtbij Central Park, Rockefeller Center en Times Square.' Deze inmiddels verwijderde beschrijving op huizendeelsite Airbnb doet mogelijk een belletje rinkelen: tot vorige week konden huurders overnachten in de Trump Tower.

1,4 miljoen mensen overnachtten in 2016 met Airbnb in Nederland
Airbnb is goed voor de Nederlandse economie, meldt Airbnb zelf. Vorig jaar boekten ongeveer 1,4 miljoen mensen een verblijf in ons land via de verhuurderssite.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden