Air Holland bestaat vooral uit schulden

Het failliete Air Holland heeft een schuld van meer dan 70 miljoen gulden. Daar staat slechts 24 miljoen gulden aan bezittingen tegenover....

Van onze verslaggever

Het oude Air Holland verkocht voor 20 miljoen gulden een aantal bezittingen aan de investeringsgroep LLP, die poogt de onderneming te herstarten. De curatoren stellen dat zij nog een vordering hebben van 17,85 miljoen op LLP, een organisatie waarachter onder meer twee broers Van der Valk (van de hotelketen) en vliegschoolhouder Verduijn schuil gaan. Of die 17,85 miljoen ooit op tafel komt, moet blijken.

Over dit bedrag wordt driftig ruzie gemaakt tussen de curatoren en de aandeelhouders van LLP. De curatoren schrijven dat de 'boedelvorderingen en preferente vorderingen', samen 12,5 miljoen gulden, wel zullen worden betaald, en tevens een klein percentage van de concurrente vorderingen van maar liefst 60 miljoen, 'mits LLP volledig voldoet aan zijn verplichtingen' aan de boedel. Daar lijkt het voorlopig niet op.

De ruzie tussen de groep van doorstarters en de curatoren loopt zelfs zo hoog op dat de hele doorstart van Air Holland, die in december rond leek, op losse schroeven staat. Volgens curator M. Pannevis gaat het bij de 60 miljoen aan 'gewone' vorderingen om diverse leveranciers, zoals brandstofleveranciers, luchthavens die nog landingsgelden tegoed hebben, en leveranciers van 'dingetjes'.

Bankschulden had Air Holland niet: 'Ze hebben nooit een bank kunnen vinden, dus hadden ze leverancierskrediet.' Morgen dient voor de Haarlemse rechtbank een kort geding van een groep piloten tegen het 'nieuwe' Air Holland. de piloten eisen in dienst te worden genomen. Air Holland zegt echter daarvoor geen geld te hebben.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden