Nieuws

Air France-KLM zet eerste stap naar verdere ‘verfransing’ van concern

Zeker 988 miljoen euro hoopt Air France-KLM op te halen met de aandelenuitgifte die de luchtvaartmaatschappij maandagavond bekendmaakte. De verkoop van 186 miljoen aandelen moet het bedrijf door de coronacrisis helpen, naast een lening die de Franse regering heeft omgezet in een eeuwigdurende obligatie.

Peter van Ammelrooy
Een  Airbus A350. Beeld REUTERS
Een Airbus A350.Beeld REUTERS

Door deze constructie staan er minder schulden op de balans van Air France-KLM, wat het Frans-Nederlandse fusiebedrijf aantrekkelijker maakt als het in de toekomst zijn hand ophoudt bij banken en beleggers.

De Europese Commissie gaf vorige week haar zegen aan deze noodvoorziening, die door rivalen als Ryanair en Easyjet bestempeld is als valse concurrentie. Toch moet Air France-KLM ook een offer brengen: de maatschappij moet achttien slots (landingsrechten) opgeven op de luchthaven Parijs Orly. Die vormen 5 procent van de slots die het concern op Orly heeft. Het mogelijk verlies van die rechten zou een van de redenen zijn geweest waarom KLM voorlopig geen nieuwe steun heeft gevraagd aan de regering in Den Haag.

Bij de verkoop van de nieuwe aandelen krijgen bestaande (groot)aandeelhouders voorrang. De Franse staat heeft al aangekondigd mee te doen, waarmee het belang uitdijt tot maximaal bijna 30 procent. Parijs bezit nu 14,3 procent. Nederland doet niet mee en zal door de aandelenuitgifte een belang overhouden van 9,3 procent. Twee jaar terug streefde het kabinet nog naar een even groot aandeel als de Fransen, om het kaalplukken van KLM en daarmee Schiphol te verhinderen.

De aandelen gaan van de hand voor een prijs van 4,84 tot 5,31 euro. Als de uitgifte gunstig uitpakt, incasseert Air France-KLM mogelijk zelfs 1,14 miljard euro.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden