AIR dekt zich met prefs in tegen vijandige koper

AIR Holdings, een aan de Amsterdamse effectenbeurs genoteerd bedrijf met activiteiten die uiteenlopen van handel in auto's en onderdelen tot de verhuur van vastgoed en televisies, ligt onder vuur....

ANP

ROTTERDAM

Deze beleggingsmaatschappij uit Oosterhout heeft de afgelopen weken een belang van ruim 53 procent in AIR opgebouwd. Om te voorkomen dat Van den Hombergh inderdaad de macht grijpt, heeft de AIR-directie maandag beschermingsprefs uitgegeven.

Met de plaatsing van 275.812 preferente aandelen is het aandelenkapitaal met de helft vergroot en is het belang van Van den Hombergh verwaterd tot 33 procent. De prefs zijn ondergebracht bij de bevriende Stichting Continuïteit AIR.

De beleggingsmaatschappij is eigendom van de H. van den Hombergh. Deze wil nu een kort geding aanspannen tegen AIR en de Stichting Continuïteit. Volgens de advocaat van Van den Hombergh prof. mr. W. Slagter gaat het om een pure beschermingstactiek.

AIR was jarenlang grotendeels in handen van de familie Wilton. Die verkocht echter begin september haar belang van 47 procent aan twee beleggers, te weten M. Cook en J. Gaal. Van den Hombergh, al in het bezit van 5,7 procent, heeft dit pakket onlangs overgenomen.

De familie Wilton heeft bij de verkoop van haar belang niet bedongen dat Cook en Gaal hun pakket niet verder zouden doorverkopen. Wel stichtte het bestuur van AIR op 7 oktober de Stichting Continuïteit met als doel bescherming tegen een ongewenste overname.

Pas op 19 december geeft de raad van bestuur van AIR openheid van zaken tijdens een buitengewone aandeelhoudersvergadering. In een persbericht schrijft het bestuur dat de emissie het voortbestaan van de vennootschap en daarmee de werkgelegenheid van de 140 werknemers moet veiligstellen.

Op de beurs is de afgelopen tijd druk in de aandelen gehandeld. Dit ging gepaard met een forse stijging van de aandelenkoers, van 15 gulden begin maart tot 40 gulden bij het slot op maandag.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.