Aholdbaas krijgt 3,5 miljoen euro

Het supermarktbedrijf Ahold beloonde zijn bestuursvoorzitter Anders Moberg afgelopen jaar met 3,5 miljoen euro. Over 2003 was dat nog 3,0 miljoen, maar toen was hij pas acht maanden in dienst....

Van onze verslaggeefster Wil Thijssen

Moberg verwierf kort na zijn aanstelling de bijnaam ‘Man van Tien Miljoen’ omdat zijn beloningspakket kon oplopen tot tien miljoen euro – 137 maal het salaris van minister-president Balkenende. De beloning leidde tot een storm van protest onder aandeelhouders en een boycot van Albert Heijn door veel klanten.

Tijdens die boycot besloot Moberg zijn salariëring te versoberen. Hij zag af van de vertrekpremie en liet zijn onvoorwaardelijke toelage omzetten in een prestatieafhankelijke bonus.

Die bonus heeft hij over 2004 slechts ten dele geïncasseerd.

Uit het woensdag gepubliceerde jaarverslag van Ahold blijkt dat Mobergs bonus (1,7 miljoen) niet 250procent van zijn salaris is, waar hij contractueel recht op heeft bij goede prestaties, maar 117procent. Dit hangt vermoedelijk samen met het verlies van 443miljoen euro dat Ahold boekt over 2004. Welke doelen de topman niet heeft gehaald, wil een woordvoerder niet zeggen, maar ‘je ziet dat hij geen Man van Tien Miljoen meer is’.

Ook financieel bestuurder Hannu Ryöppönen krijgt een lagere bonus (667duizend euro) dan waar hij recht op heeft bij goede prestaties: 103procent van zijn salaris in plaats van 125procent. Toch is zijn salaris, met deze beloning, ten opzichte van 2003 bijna verdubbeld.

Peter Wakkie, de advocaat die als bestuurder in dienst bij Ahold is gekomen na de boekhoudfraude, krijgt wel de volledige bonus (753duizend euro). Het is hem gelukt een schikking te treffen met de Amerikaanse beurstoezichthouder SEC, met het Nederlandse Openbaar Ministerie en met een van de verzekeraars voor bestuurdersaansprakelijkheid.

Of, zoals Wakkies prestatiecriteria voorschrijven: hij heeft de aan hem gestelde doelen ‘overtroffen’. Wakkies beloning is hiermee, ten opzichte van 2003, vertienvoudigd.

Ahold beloonde zijn tweehonderdduizend medewerkers in totaal met 5,6miljard euro. Dat is 275miljoen minder dan in 2003, als gevolg van de verkoop van dochterondernemingen. Ahold verkoopt bedrijven om zijn schuld af te lossen. Die is het gevolg van het boekhoudschandaal.

De oud-bestuurders Cees van der Hoeven en Michiel Meurs, die opstapten na de affaire, hebben vooralsnog geen gouden handdruk ontvangen. Een arbitragecommissie bemiddelt hierover tussen Ahold en zijn voormalige topbestuurders.

Ahold heeft eerder gemeld zich krachtig tegen gouden handdrukken voor Van der Hoeven en Meurs te verzetten. Tegen vier ex-bestuurders (Van der Hoeven, Meurs, oud-directielid Jan Andreae en voormalig commissaris Roland Fahlin) loopt een strafrechtelijk onderzoek naar betrokkenheid bij de boekhoudfraude.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden