Ahold-topman Moberg past beloning aan na kritiek

Anders Moberg, de nieuwe topman van Ahold, past zijn beloningspakket aan. Hij hoopt zo een een einde te maken aan de kritiek op zijn riante salaris. President-commissaris Hennie de Ruiter wordt vervangen door voormalig Heineken-topman Karel Vuursteen...

Moberg zei woensdag in een persverklaring dat hij heeft geluisterd naar de kritiek in Nederland. Toen zijn salaris tijdens de aandeelhoudersvergadering begin september werd bekendgemaakt, brak een storm van verontwaardiging los. 'Het recente publieke debat in Nederland over mijn beloningspakket heeft mij zorgen gebaard', verklaart Moberg.

De topman heeft gegarandeerde bonussen ingeruild voor extra's die pas uitgekeerd worden tegen prestaties. Ook de gegarandeerde ontslagvergoeding is losgelaten. Een mogelijke vertrekpremie hangt voortaan af van de op dat moment geldende omstandigheden.

De ommezwaai is opvallend. Eerder wilde Moberg nog niets weten van kritiek. In diverse mediaoptredens liet de Zweed blijken dat hij zijn benoeming had aanvaard terwijl er nog veel onduidelijk en onzeker was over het concern. Ahold had en heeft nog steeds geen cijfers over 2002 gepubliceerd. Dat billijkte in zijn ogen de hoge beloning. 'Nu ik een paar maanden bij Ahold ben, heb ik inmiddels meer inzicht verworven in de onderneming.'

Voor Moberg is het debat nu voorbij. 'Ik vertrouw erop dat mijn besluit over het beloningspakket het publieke debat zal beëindigen.' De Zweed wil voortaan zijn energie wijden aan de taak waarvoor hij is aangenomen: van Ahold weer een bloeiende onderneming maken.

Ahold maakte woensdag bekend dat president-commissaris Hennie de Ruiter aftreedt. Hij zal worden vervangen door Karel Vuursteen, ex-topman van Heineken.

Vuursteen maakt sinds kort deel uit van de raad van commissarissen. Volgens Ahold zullen meer commissarissen vertrekken. Diverse media meldden eerder al dat naast Vuursteen alleen Philips-bestuurder J. Hommen, eveneens een nieuwkomer, in de raad zou blijven.

Over de verdere aanpassingen in de raad doet Ahold pas mededelingen tijdens de algemene vergadering van aandeelhouders van 2004. Die is waarschijnlijk in mei. Inmiddels is een benoemingscommissie geïnstalleerd die is belast met de vervangingen.

De Ruiter lag onder vuur wegens het beloningspakket van bestuursvoorzitter A. Moberg. Daarvoor zijn de commissarissen verantwoordelijk. De Ruiter stond sinds het aftreden van C. van der Hoeven in februari tijdelijk aan het hoofd van de geplaagde onderneming.

Sinds het boekhoudschandaal in februari naar buiten kwam, kreeg Ahold onder leiding van De Ruiter een nieuw krediet van 2,65 miljard euro. De raad van commissarissen vindt nu dat 'een overwegend nieuw team' Ahold moet ondersteunen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden