Ahold-top bedenkt lucratieve nieuwe beloning, de 'synergiebonus'

De fusie van Ahold met het Belgische supermarktconcern Delhaize pakt voor de top van het nieuwe bedrijf lucratief uit. Dat komt vooral door een noviteit die wordt voorgesteld op beloningsgebied: de synergiebonus.

Dick Boer (CEO van Ahold, links) schudt de hand van Frans Muller (CEO van Delhaize) in verband met de fusie tussen de twee bedrijven. Beeld null
Dick Boer (CEO van Ahold, links) schudt de hand van Frans Muller (CEO van Delhaize) in verband met de fusie tussen de twee bedrijven.

Die houdt in dat de bestuurders afhankelijk van de behaalde synergievoordelen tot een jaarsalaris extra tegemoet kunnen zien als de fusie een succes wordt. Voor Frans Muller, de baas van Delhaize (en de nieuwe vicevoorzitter van Ahold Delhaize) is dat anderhalf jaarsalaris, zo blijkt uit stukken over de fusie die Ahold maandag heeft gepubliceerd. Het extraatje is opmerkelijk. Aandeelhouders zijn altijd kritisch op 'transactiebeloningen', bonussen voor zaken die tot het normale takenpakket van bestuurders behoren. Het tot een succes maken van een fusie lijkt zo'n geval, waarbij een extra beloning boven op het normale salaris en bonussen volgens aandeelhouders onnodig en ongewenst is. Shell zag bijvoorbeeld bij de zwaarbevochten overname van BG nog af van zo'n extra bonus.

De synergiebonus is ook opmerkelijk omdat de bestuurders toch al extra worden beloond bij de fusie. Als de beloofde synergie-effecten zich voordoen, leidt dat tot een stijging van de marktwaarde van de nieuwe onderneming. Hierdoor wordt hun langetermijnbonus meer waard. De doelstelling voor die bonus lijkt bovendien niet erg uitdagend. Binnen drie jaar moet een synergievoordeel van 500 miljoen euro zijn gehaald. De Rabobank voorzag eerder dat de fusie een miljard euro kostenvoordeel op kan leveren. Met de fusie van Ahold en Delhaize ontstaat een supermarktconcern met een omzet van 54 miljard euro, 375 duizend werknemers en 6.500 winkels. Het wordt de nummer vier in Europa en de nummer vijf in de VS. Volgens Ahold klopt de term 'bonus' niet en gaat het om een 'speciale, aan de fusie gerelateerde aandelencomponent'. Deze prestatieaandelen zijn voor de tophonderd van het bedrijf en mogen pas na vijf jaar worden verzilverd. Het extraatje is nodig om lokaal talent te behouden, aldus Ahold.

Kritisch

Eumedion is kritisch. Deze belangenbehartiger van grote beleggers als pensioenfondsen en verzekeraars heeft in de aanbevelingen staan dat het succesvol integreren van een onderneming tot de reguliere werkzaamheden van bestuurders behoort. 'Het voorstel van Ahold past hier moeilijk bij', zegt Eumedion-directeur Rients Abma. Abma vindt dat de aandeelhouders hierover apart moeten kunnen beslissen.

De beloningsexperts Hein Haenen en Camiel Selker vinden de synergiebonus 'niet te verdedigen'. Zij schreven het net verschenen boek Bovenbazen en de scheefgroei van hun beloning. 'Ook zo'n grote fusie hoort bij de werkzaamheden van een topman. Als hij hiervoor extra beloond wordt, kun je je afvragen hoe medewerkers zich zullen opstellen als zij iets doen dat buiten hun directe functiebeschrijving valt', aldus de deskundigen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden