Ahold presteert minder dan verwacht

AMSTERDAM - Supermarktconcern Ahold heeft in de laatste maanden van 2010 minder goed gepresteerd dan verwacht. Dat bleek donderdag voorbeurs tijdens de publicatie van de vierdekwartaal- en jaarcijfers.

ANP
null Beeld anp
Beeld anp

Het supermarktconcern kondigde ook aan voor 1 miljard euro eigen aandelen te gaan inkopen.

De operationele winst kwam in de laatste drie maanden uit op 295 miljoen euro tegen 341 miljoen euro een jaar eerder. Analisten hadden gemiddeld gerekend op 332 miljoen euro. De nettowinst kwam uit op 154 miljoen euro, 42 procent minder dan een jaar eerder. Het behaalde resultaat lag fors lager dan de verwachting van analisten, die uitgingen van een kwartaalwinst van 242 miljoen euro.

Extra week
Ahold had al medio januari de omzetcijfers over het vierde kwartaal en heel 2010 bekendgemaakt. De laatste maanden waren goed voor inkomsten van 6,98 miljard euro, 2,6 procent meer dan een jaar eerder. Dat jaar had echter een extra week. Gecorrigeerd hiernaar en voor wisselkoersen steeg de omzet met 5,5 procent.

De 1 maart aangetreden bestuursvoorzitter Dick Boer stelde donderdag in het persbericht dat 'Ahold ondanks uitdagende marktomstandigheden in staat is geweest volumes en marktaandeel te winnen'. Consumenten zijn gespitst op aanbiedingen en koopjes, met name in de Verenigde Staten, waar het concern iets meer dan de helft van de omzet vandaan haalt.

Ook voor dit jaar verwacht het concern lastige omstandigheden. 'Hoewel er tekenen zijn van langzaam economisch herstel, verwachten wij dat consumenten gefocust blijven op waar voor hun geld en afwachtend zijn in hun uitgavenpatroon'. Ahold gaf dan ook geen concrete financiële verwachting af voor 2011.

De aankondiging van het aandeleninkoopprogramma komt niet als een grote verrassing. Ahold heeft een erg sterke kaspositie en marktkenners meenden dat het concern daar op korte termijn iets mee moest doen (richting zijn aandeelhouders). Ahold rondde vorige week een inkoopprogramma van 500 miljoen euro af. Voor het donderdag aangekondigde programma neemt het concern 18 maanden de tijd.

Aandeelhouders krijgen een dividend uitgekeerd van 29 eurocent, 26 procent meer dan een jaar eerder.

Benieuwd naar de reactie van de beurs? Bekijk hier actuele beurscijfers.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden