Ahold keert terug naar de basis: de detailhandel

Supermarktconcern Ahold keert terug naar de basis: de detailhandel. Ahold verkoopt de Amerikaanse groothandel US Foodservice.

Van onze verslaggever Harry van Gelder

Ook worden de Amerikaanse supermarkt Tops, en de supermarkten in Polen en Slowakije van de hand gedaan.

Verder wil de onderneming zijn operationele kosten met 500 miljoen verlagen.

Van de opbrengst van de verkopen gaat Ahold 2 miljard euro teruggeven aan de beleggers en 2 miljard gebruiken voor het terugbrengen van de schuld. Die bedraagt nu nog 5 miljard euro. Maar was op het hoogtepunt van de boekhoudfraude in 2002 ongeveer 12 miljard euro.

De boekwaarde van US Foodservice is 4 miljard euro. ‘We hopen natuurlijk er een hoger bedrag voor terug te krijgen’, zei topman Anders Moberg op een persconferentie in Amsterdam.

US Foodservice werd in 2001 voor 8 miljard gulden aangeschaft. Enkele activistische aandeelhouders hadden al eerdere aangedrongen op de verkoop. Volgens hen voegt US Foodservice weinig toe aan de rest van Ahold

US Foodservice was de aanleiding voor de grote problemen bij Ahold. Bij het Amerikaanse bedrijf werd fors gefraudeerd. Over een periode van drie jaar kwam 880 miljoen euro meer omzet in de boeken dan er werkelijk voor was betaald.

De fraude kostte topman Cees van der Hoeven en financieel topman-directeur Michiel Meurs hun baan.

Raad van Bestuur van supermarktconcern Ahold (vlnr) Larry Benjamin, John Rishton, topman Anders Moberg en Peter Wakkie maandag voorafgaand aan de persconferentie. Ahold verkoopt zijn Amerikaanse dochter US Foodservice, waar in het verleden op grote schaal is gefraudeerd. (ANP) Beeld
Raad van Bestuur van supermarktconcern Ahold (vlnr) Larry Benjamin, John Rishton, topman Anders Moberg en Peter Wakkie maandag voorafgaand aan de persconferentie. Ahold verkoopt zijn Amerikaanse dochter US Foodservice, waar in het verleden op grote schaal is gefraudeerd. (ANP)
\N (\N) Beeld
\N (\N)
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden