Ahold is discounters steeds beter de baas door focus op gezondheid en versvak

Ahold Delhaize was woensdag de uitblinker op een al euforisch gestemde beurs. Reden was de publicatie van het jaarresultaat van de supermarktmoloch. In 2016 boekte het concern dat vorig jaar tot stand kwam dankzij een fusie van het Nederlandse Ahold en Belgische Delhaize een winst van 830 miljoen euro.

Peter de Waard
Het versvak van de supermarktmoloch maakte het verschil. Beeld anp
Het versvak van de supermarktmoloch maakte het verschil.Beeld anp

Weliswaar was dat iets lager dan de teruggerekende gezamenlijke winst over 2015. Maar dat had uitsluitend te maken met de verkoop van verschillende winkels op last van de mededingingsautoriteiten. Zowel in de VS als Nederland blijkt Ahold Delhaize steeds beter in staat de concurrentie van discounters af te slaan. Volgens bestuursvoorzitter Dick Boer is dit het gevolg van verdere innovaties en de sterkere nadruk op gezondheid en verse producten. Op die terreinen wil het concern zich ook de komende tijd verder onderscheiden.

Onlineverkopen

Daarnaast doen de onlinebedrijven van Ahold het boven verwachting goed. Bol.com bereikte in 2016 voor het eerst een omzet van meer dan één miljard euro. De totale omzet kwam uit op 15,5 miljard. Dick Boer zei dat goede vooruitgang was geboekt bij de integratie van Ahold en Delhaize. Het bedrijf wil in 2019 een half miljard euro aan synergievoordelen realiseren door de fusie. Op de beurs steeg het aandeel Ahold Delhaize met 3,5 procent.

De AEX sloot 2 procent hoger op 505,04 punten, wat vooral te danken was aan groeiend optimisme over het stimuleringsplan van de Amerikaanse president Trump en de verwachting van een derde renteverhoging door de Amerikaanse centrale bank Fed.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden