Ahold in greep van bankiers en advocaten

Ondernemers komen er niet meer aan te pas bij het geplaagde Ahold. Het supermarktconcern is overgeleverd aan advocaten en bankiers....

De Amerikaanse advocaten hebben Ahold volledig in de klem, weten ingewijden van het supermarktbedrijf. De Amerikanen zijn als de dood voor elke claim van boze, vooral Amerikaanse, beleggers. Door de notering aan de beurs in New York is Ahold aan strenge regels onderworpen. Zonder instemming van de juridische adviseurs heeft het bedrijf nauwelijks speelruimte meer. Zolang president-commissaris Henny de Ruiter geen opvolger voor de vertrokken Cees van der Hoeven heeft gevonden, blijft de onderneming in een impasse verkeren.

Tot nu toe heeft de financiële topman Michiel Meurs doorgewerkt. Samen met Cees van der Hoeven heeft hij beloofd nog twee weken aan te blijven. Die zijn bijna voorbij, zodat de tijd dringt voor De Ruiter om een nieuwe topman te presenteren.

Ahold is op dit moment een lamgeslagen onderneming, waar weinig initiatieven meer worden genomen, stellen ingewijden. Zij menen dat dit wel eens schadelijker kan zijn voor het bedrijf dan het boekhoudschandaal. Daarnaast rijzen talloze problemen als niet snel duidelijkheid wordt verschaft. Zo dreigen leveranciers in de VS hun krediettermijn van soms dertig dagen terug te dringen. Voor een bedrijf dat miljarden omzet, is een gunstige betalingstermijn van levensbelang.

Ahold wil niet reageren op de macht van de advocaten bij het bedrijf.

Ook in New York blijven de luiken dicht. 'Wij mogen het vertrouwen van onze cliënten niet beschamen', laat Roger Cohen van White en Case weten.

White en Case heeft al een lange relatie met Ahold. Het advocatenkantoor adviseerde bij de overnames van de supermarkten Stop en Shop en Giant Food. Ook bij de aankoop van het momenteel onder vuur liggende US Foodservice was het kantoor van de partij.

Ahold is niet het enige Nederlandse bedrijf dat de weg naar het kantoor op de Avenue of the America's weet te vinden. Getronics klopte aan voor advies alvorens computerbedrijf Wang over te nemen. Wessanen wist dankzij bemiddeling van White en Case zijn Amerikaanse zuiveldochter aan National Dairy over te doen.

Naast de advocaten zijn ook de bankiers aan de macht in Zaandam. Dankzij het onderpand van Albert Heijn en enkele Amerikaanse supermarktketens hebben zij inmiddels een stevige vinger in de pap bij het bestuur van Ahold.

Zo pogen de bankiers van de schrik te bekomen. Nadat Ahold donderdag 20 februari autoriteiten en banken op de hoogte hadden gesteld van de boekhoudfraude, is door de bankiers keihard doorgewerkt om snel een noodkrediet te regelen. Zaterdag- en zondagnacht werkten bankmedewerkers door om overdag de resultaten aan hun superieuren voor te leggen. Net voor de opening van de beurs maandag werden partijen het op hoofdlijnen eens.

Afgelopen woensdag werden de handtekeningen definitief gezet. Volgens ABN Amro en anderen is het mogelijk in twee dagen een miljardenkrediet te regelen. ABN Amro en Goldman Sachs zijn al sinds mensenheugenis huisbankiers. Zij kennen het bedrijf welhaast beter dan Ahold zelf.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden