Ahold huurde nepactievoerders in

Amsterdam Ahold heeft in de Verenigde Staten jarenlang clandestiene acties tegen concurrent Walmart gefinancierd. Het concern zette onder andere nepactievoerders in om Walmart uit de omgeving van Aholdwinkels te weren....

Van onze verslaggeefster Yvonne Hofs

Niet alle inwoners van North Cornwall in Pennsylvania stonden in 2005 te juichen toen ze vernamen dat supermarktgigant Walmart bij het dorp een megastore wilde bouwen. De gemeente was al half akkoord, maar sommige inwoners maakten bezwaar.

Een actiegroep tegen de Wal-martvestiging was snel geformeerd. Een gang naar de rechter leek de volgende logische stap, maar de juridische kosten vormden daarvoor een obstakel.

Gelukkig voor de bezorgde burgers meldde zich ineens een aardige mevrouw. Zij stelde zich voor als lid van een vakbond die streed tegen de slechte arbeidsomstandigheden van het Walmartpersoneel. Haar organisatie wilde de advocaat wel betalen. Zo geschiedde. De Walmart kwam er voorlopig niet.

Maar niet alles is wat het lijkt in dit verhaal over succesvol burgerverzet, onthulde The Wall Street Journal maandag in een paginagroot artikel. Wat de dorpelingen niet wisten, was dat de zogenaamde vakbondsvertegenwoordigster in werkelijkheid voor het adviesbureau Saint Consulting werkte. Dat is gespecialiseerd in clandestiene campagnes tegen de concurrenten van zijn opdrachtgevers. Aholddochter Giant Food Stores had Saint ingehuurd om haar eigen winkel bij North Cornwall te beschermen tegen de concurrentie van een Walmartfiliaal, aldus The Wall Street Journal.

De krant baseert zich op interne documenten van Saint en interviews met oud-medewerkers. Daaruit zou blijken dat Saint in 2007 in Pennsylvania 53 ‘projecten’ voor Giant Food Stores uitvoerde. Die hadden bijna allemaal ten doel de vestiging van Walmarts in de buurt van Giantwinkels te voorkomen. Als er geen lokaal protest bestond tegen Walmart, organiseerde Saint dat zelf. Een undercover-medewerker ging dan in de betreffende stad wonen om vervolgens over Walmart te klagen bij de plaatselijke politici. Ahold betaalde Saint hiervoor kennelijk 7.500 tot 10 duizend dollar per maand.

In een reactie stelt Ahold dat de beschreven praktijken in de VS niet illegaal zijn. ‘Wij zullen er – binnen de wet – alles aan doen om onze zakelijke belangen te beschermen’, verklaart een woordvoerder.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden