Ahold hanteerde dezelfde truc als Enron

Supermarktconcern Ahold hanteerde in de Verenigde Staten dezelfde truc als het failliete energiebedrijf Enron. Door gebruik te maken van twee speciale 'bv's' kon Ahold-dochter US Foodservice voor 985 miljoen euro aan niet betaalde rekeningen van de balans afhalen....

Dit gebeurde in 2000 en 2001 met medeweten van de vertrokken topman Cees van der Hoeven. Beleggers krijgen door de bv's een onjuist beeld van de schuld van Ahold. Het concern verkocht aan financiële instanties rekeningen die zakelijke klanten nog moesten betalen. In feite leende het daarmee geld. De werkelijke schuld ligt daardoor zo'n miljard euro hoger dan de ruim 11 miljard euro die nu op de balans staat.

'Ahold oogt minder risicovol dan het in werkelijkheid is', zegt hoogleraar Ketz van de Universiteit Pennsylvania State, specialist in verborgen financiële constructies.

Het bestaan van de bv's bewijst dat de vertrokken topmannen Van der Hoeven en Meurs al sinds de overname van US Foodservice in 2000 wisten van de afwijkende boekhoudmethode. De constructie staat beschreven in Ahold-jaarverslagen die bij de Amerikaanse beurstoezichthouder SEC zijn gedeponeerd. Van der Hoevens handtekening staat eronder. Ahold meldde onlangs dat door boekhoudfraude bij de Amerikaanse dochter de winst met 500 miljoen euro is opgeklopt.

Met het gebruik van de bv's nam Ahold grote financiële risico's. Bij de recente onderhandelingen over het noodkrediet met de banken, moest Ahold hiervoor als garantie 450 miljoen euro opzij zetten. Analisten vermoeden dat kennis over het bestaan van dergelijke constructies de reden is waarom Van der Hoeven al in december zijn commissariaten bij ABN Amro en KPN beëindigde.

Volgens president-commissaris De Ruiter was het geloof in Van der Hoeven overigens al langer tanende. De Ruiter vertelde woensdag in RTL Z dat het vertrouwen niet door 'één trigger of voorval' was geschonden. De Ruiter verwees daarbij naar onduidelijkheden in de Amerikaanse financiële verslaglegging.

US Foodservice gebruikte een truc met twee special purpose entities. Deze bv's - Master Trusts genaamd - verkochten in 2001 de nog te innen rekeningen van debiteuren ter waarde van 985 miljoen euro aan financiële partijen. De truc leverde het bedrijf extra kasgeld op en fraaiere cijfers.

Het gebruik van speciale bv's is sinds de ondergang van Enron omstreden. De methode die Ahold hanteert, is juridisch nu nog geoorloofd. Net als Enron bleef Ahold echter wel verantwoordelijk voor de bv's. De Ahold-dochter moet namelijk zelf de rekeningen innen en draagt alle risico's, mocht een debiteur niet betalen. Ahold was onbereikbaar voor commentaar.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden