Ahold en Blokker lonken naar panden V&D

Ahold en Blokker Groep zitten op het vinkentouw bij een mogelijke doorstart van warenhuis V&D. Ze hebben in de afgelopen tijd belangstelling getoond voor panden die mogelijk leegkomen als de winkels zullen sluiten. Enkele van de vastgoedeigenaren zeggen brieven van deze ketens te hebben ontvangen, net als van het Canadese concern Hudson Bay.

Peter de Waard
De vestiging van warenhuis V&D in Uden. Beeld anp
De vestiging van warenhuis V&D in Uden.Beeld anp

Ahold en Blokker ontkennen echter in de race te zijn voor een doorstart van de keten. 'Blokker Holding dingt niet mee naar een overname van V&D', laat een woordvoerder weten. Ook Ahold, dat ooit in de race was voor de Hema, zou niet uit zijn op een overname. Officieel zegt de Zaanse moeder van onder meer Albert Heijn, Etos en Gall & Gall geen commentaar te geven op geruchten. Het concern heeft net de fusie met Delhaize in België achter de rug. Ook Hudson Bay, dat vorig jaar Kaufhof in Duitsland kocht, geeft geen commentaar. 'We geven geen reactie op speculatie', aldus een woordvoerder.

De curatoren van V&D nemen dinsdag een besluit met welk van de tien kandidaatpartijen zij verder zullen onderhandelen. Het doel is nog steeds een doorstart te bewerkstelligen. Donderdagavond is een overleg met de vastgoedeigenaren gepland.

Kandidaten

De curatoren zouden eind deze maand volledige duidelijkheid willen hebben. Dat is vooral van belang van de leveranciers. Die kunnen ze niet veel langer aan het lijntje houden. Op 17 februari moet de overname dan worden geëffectueerd. Het blijft de vraag hoeveel warenhuizen daarna zullen blijven bestaan. De curatoren proberen V&D en La Place samen te verkopen. De vakbonden willen uiteraard dat zo veel mogelijk banen worden gered. Ook veel gemeenten hopen dat de warenhuizen behouden blijven.

Tot de tien partijen behoren naast enkele winkelbedrijven ook verschillende investeringsmaatschappijen die al in de detailhandel actief zijn. Namen zijn officieel niet bekendgemaakt. Een vanaf het begin genoemde kandidaat is het Canadese warenhuisconcern Hudson Bay. Via advocatenkantoor Stibbe in Londen heeft Hudson Bay per brief de vastgoedeigenaren benaderd.

Blokker

Ook Blokker heeft brieven gestuurd. 'Maar daaruit blijkt niet dat ze in de race zijn voor het winkelbedrijf V&D', aldus een van de vastgoedeigenaren. Het lijkt vooral bedoeld te zijn als inventarisatie van toekomstige ruimtes voor de verschillende ketens die tot het bedrijf behoren, naast Blokker ook Xenos, Bart Smit, Intertoys. Wijlen topman Jaap Blokker was iemand die altijd een oogje had op V&D. Maar in 2004 werd hij afgetroefd door investeringsfonds KKR. Nu heeft Blokker zelf problemen.

Veelvuldig is ook de naam John Lewis genoemd. Maar deze Britse keten, die zijn zinnen op de Nederlandse markt heeft gezet, zegt zich te willen beperken tot shops-in-shops binnen De Bijenkorf.

De beide curatoren willen maandag uitgewerkte plannen hebben van de tien kandidaten die uit de zeventig eerdere belangstellenden zijn geselecteerd om een bod te doen. Hoewel de curatoren de werkgelegenheid in het oog houden, moeten zij in de eerste plaats de belangen van de schuldeisers van het concern behartigen.

Ontvang elke dag de Volkskrant Avond Nieuwsbrief in uw mailbox, met het nieuws van vandaag, tv-tips voor vanavond, en alvast zes artikelen uit de krant van morgen. Schrijf u hier in.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden