AH vervangt 'plofzalm' door vis met keurmerk

Albert Heijn gaat als eerste supermarkt uitsluitend duurzaam gekweekte zalm in de schappen leggen, met het ASC-keurmerk voor verantwoord gekweekte vis. Kweekzalm is de meest gegeten vis in Nederland. Dit betreft vaak 'plofzalm'; de kweek is vervuilend en milieubelastend.

Een zalmkweker.Beeld EPA

Vis met het ASC keurmerk komt uit kwekerijen die vervuiling van water, natuur en milieu beperken, goed zorgen voor werknemers en rekening houden met omwonenden. Albert Heijn stapt nu volledig over; alleen de zalmsnippers volgen later dit jaar. Ook andere supermarkten als Jumbo, Aldi en Deka hebben toegezegd op termijn ASC-zalm in hun schappen te leggen.

De ASC-zalm is ook een stuk voordeliger dan de, eveneens duurzaam gekweekte, biologische zalm die sommige supermarkten aanbieden. ASC-zalm, die vooral uit Noorwegen komt, moet aan strikte eisen voldoen. Zo wordt zeeluis, de grootste bedreiging voor de gezondheid van de zalmen, bij ASC-kwekerijen niet bestreden met chemische middelen of antibiotica, maar met speciaal daarvoor gekweekte 'poetsvisjes' of zelfs met laserstralen.

Biodiversiteit

Het voer mag, naast plantaardige ingrediënten, maar voor een kwart uit vismeel en -olie bestaan, dat alleen afkomstig mag zijn van goed beheerde wilde visbestanden of van visresten uit andere ASC-kwekerijen. De kwaliteit van de bodem en de biodiversiteit van het zeeleven rond de kwekerijen wordt voortdurend gecheckt.

Wereldwijd gaat de wilde visstand nog steeds hard achteruit. De bedoeling van de Bewuste Visweek, die maandag begint, is om consumenten uit te leggen hoe belangrijk het is duurzaam gevangen of gekweekte vis te eten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden