AH dwingt ABN Amro tot hulp aan Postbank-klanten

ABN Amro gaat zich onder druk van Albert Heijn inspannen voor rekeninghouders van de Postbank. De klantenkaart van de supermarktketen is voorzien van een chip van ABN Amro, maar ook mensen die alleen bij de Postbank bankieren, kunnen er overal mee betalen....

Van onze verslaggever

René Bogaarts

AMSTERDAM

Het opmerkelijke initiatief van ABN Amro wordt bevestigd door H. Bosma, lid van de hoofddirectie van Albert Heijn. 'Wij hebben daar bij ABN Amro op aangedrongen, want we wilden onze Postbank-klanten niet buitenspel zetten. Dat hebben ze bij ABN Amro wel begrepen.'

De commerciële banken en de Postbank zijn in een felle strijd gewikkeld om de betaalkaarten met een chip, die veel meer mogelijkheden hebben dan alleen betalen. De banken zijn onlangs begonnen met het distribueren van hun 'chipknip'. Postbank komt volgend jaar met de concurrerende 'chipper', die samen met PTT Telecom is ontwikkeld.

Enkele maanden geleden maakte Albert Heijn bekend dat de AH-klantenkaart, waarmee klanten ook zegeltjes en airmiles kunnen sparen, voorzien wordt van een chipknip. Dat zou betekenen dat Postbank-klanten minimaal twee kaarten moeten gebruiken: een om te betalen en een ander om zegeltjes of airmiles te kunnen sparen. Albert Heijn is er juist veel aan gelegen dat klanten slechts één kaart gebruiken.

Albert Heijn is nu met ABN Amro overeengekomen dat Postbank-klanten hun AH-klantenkaart bij deze bank, of bij concurrenten als ING Bank en Rabobank, kunnen opladen. Er komt ook een chip-oplader, vergelijkbaar met de huidige flappentap, in de Albert Heijn-winkels.

Het op de chip geladen bedrag, dat bij elke winkel kan worden gebruikt, wordt later via een incassomachtiging van de Postbank-rekening afgeschreven. De klant betaalt niets extra van deze service, ABN Amro draait op voor de kosten die daaraan verbonden zijn. De AH-klantenkaart kan niet worden opgeladen bij een giromaat.

'Albert Heijn heeft er belang bij dat alle klanten met een kaart kunnen betalen en sparen. ABN Amro heeft dat voor ons geregeld', aldus Bosma. 'De Interpay-banken (de concurrenten van Postbank, red.) zijn behoorlijk creatief geworden. ABN Amro schiet het bedrag als het ware even voor.'

Albert Heijn begint rond april/

mei met de uitgifte van de AH-klantenkaart. Bosma verwacht dat het toch tot de herfst zal duren voordat alle vaste klanten van Albert Heijn een klantenkaart hebben ontvangen. De mogelijkheden voor Postbank-klanten moet dan geregeld zijn. 'Ik zou het tenminste ten zeerste betreuren als dat onderdeel dan nog niet geregeld is', aldus Bosma.

Het incassotrucje van ABN Amro is enige tijd geleden overgenomen van de Postbank. Afgelopen zomer kozen de bedrijven Edah, Hema, C & A en Esso voor een klantenkaart met een Postbank-chipper. Bij die gelegenheid heeft Postbank zich bereid verklaard klanten van de Interpay-banken een chipperkaart te geven. Het daarop te laden bedrag wordt later weer via een incassomachtiging van hun eigen bankrekening afgehaald.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.