AH draait huismerk 'Puur en Eerlijk' de nek om

Albert Heijn stopt in april met het propageren van fairtrade en ecologisch voedsel, en benadrukt voortaan slechts de biologische aard van zijn producten. Het paraplumerk Puur & Eerlijk maakt de komende drie maanden plaats voor het nieuwe huismerk AH Biologisch. De supermarktketen besluit tot deze stap omdat klanten tegenwoordig voornamelijk geïnteresseerd zijn in biologisch voedsel.

Lisa Koetsenruijter
De Albert Heijn op de Oudedijk in Rotterdam. Beeld anp
De Albert Heijn op de Oudedijk in Rotterdam.Beeld anp

'We zien een toename van het aantal klanten dat biologisch koopt', zegt woordvoerder Anoesjka Aspeslagh. 'En mensen die biologisch zouden willen kopen, geven aan dat het zou helpen als het meer aandacht krijgt.' Ze refereert aan onderzoek van TNS NIPO van december vorig jaar. Dat concludeert dat een op de drie huishoudens vaker wil kiezen voor biologisch.

De 'frisse verpakkingen' en felgekleurde logo's van het nieuwe huismerk moeten de keuze voor biologisch nog makkelijker maken. Uiteindelijk moet het assortiment uit bijna 500 producten bestaan Daarnaast komen er groene kaartjes bij de schappen, zodat de producten 'makkelijker te vinden zijn in de winkel'.

Alle producten van het nieuwe huismerk hebben het Europese biokeurmerk. De introductie van AH Biologisch betekent het einde van Puur & Eerlijk, dat AH zes jaar geleden introduceerde. Dat huismerk was breder en omvatte ook producten die bijvoorbeeld ecologisch of fairtrade waren.

Anders dan zes jaar geleden

De niet-biologische Puur & Eerlijkproducten vallen per april onder het gewone Albert Heijn huismerk. 'Mensen weten meer over keurmerken, zijn bewuster gaan kopen. Als ze een fairtrade product willen, kunnen ze dat nog steeds vinden door op het keurmerk te letten', zegt Aspeslagh.

Volgens de woordvoerder 'is de tijd nu anders dan zes jaar geleden. Biologisch is nu belangrijk voor klanten, daarom hebben wij gekozen dat in de schijnwerpers te zetten.' Puur & Eerlijk lag in 2013 onder vuur, toen voedselwaakhond Foodwatch een campagne tegen het merk startte. Het label zou misleidend zijn omdat veel producten alsnog smaakversterkers, E-nummers, dieronvriendelijk vlees of melk uit de bio-industrie bevatten.

Foodwatch is blij dat Puur & Eerlijk uit de schappen verdwijnt. 'Het is een goede stap dat het nieuwe huismerk helemaal eerlijke producten heeft', zegt woordvoerder Hilde Anna de Vries. 'De klant weet nu in ieder geval wat biologisch betreft waar hij aan toe is.' Foodwatch had liever gezien dat Albert Heijn al zijn Puur & Eerlijk producten naar een hogere norm had getild. 'Het is jammer dat dat nu niet gebeurt, voor de consumenten die op alle keurmerken willen letten.'

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden