Agressieve investeerders willen fusie Dow en DuPont

De voorgenomen fusie tussen de chemisch giganten Dow Chemical en DuPont lijkt mede ingegeven door de bemoeizucht van agressieve investeringsfondsen. Zij hebben hogere winsten geëist en aangedrongen op splitsing van de meest succesvolle bedrijfsonderdelen.

Een fabriek van DuPont in LaPorte, Texas Beeld Reuters

Het samengaan van de twee zou de grootste fusie zijn in de chemiebranche. Het nieuwe bedrijf zal volgens analisten mogelijk worden opgedeeld in twee of drie losse ondernemingen.

Dow Chemical en DuPont zouden samen het op een na grootste chemieconcern ter wereld zijn na het Duitse BASF. Hun omzet in zaden en verdelgingsmiddelen is groter dan de huidige marktleider, Monsanto.

Klassiek Amerikaans ondernemerschap

DuPont is een 213 jaar oud bedrijf en net als Dow Chemical een klassiek monument van Amerikaans ondernemerschap. Tegelijk zijn het vette prooien voor durfinvesteerders die stellen dat méér winst kan worden gemaakt wanneer ze in stukjes worden gehakt.

Afgelopen januari maakte miljardeninvesteerder Daniel Loeb bekend een groot aandeel te hebben in Dow Chemical via zijn fonds Third Point. Loeb eiste met name afsplitsing van de petrochemische tak van het bedrijf. Door de lage olieprijs maakt die minder winst, terwijl de lage prijs zorgt voor goedkopere grondstoffen bij de productie van plastics en speciale chemische producten.

Dow benoemde nieuwe directieleden om dat idee te bekijken en sloot in ruil een overeenkomst waarin Loeb beloofde zijn agitatie te staken. Die loopt eind deze maand af.

Een vergelijkbare actie bij DuPont wordt geleid door investeerder Nelson Peltz, die zijn invloed als mega-aandeelhouder gebruikte om te pleiten voor afsplitsing van de rendabelste divisies: landbouw, bioscience en voeding. Zij maken meer winst dan de divisies voor bouw en veiligheidsmaterialen, die eventueel kunnen worden verkocht of apart gezet.

Door de twee megaconcerns te fuseren, vergelijkbare afdelingen samen te voegen en daarna te verzelfstandigen, zouden de agressieve investeerders grotendeels hun zin krijgen. Woordvoerders van Dow Chemical en DuPont wilden woensdag geen commentaar geven. Wat de voorgenomen fusie zou betekenen voor de vestigingen in Nederland, is onbekend.

Weerstand anti-trustautoriteiten

De marktwaarde van DuPont is 58,4 miljard dollar (53,5 miljard euro), die van Dow 59 miljard. Door onderdelen samen te voegen zou volgens analisten zeker 3 miljard dollar kunnen worden verdiend, hoewel de effecten op langere termijn ongewis zijn.

Naar verluidt wordt topman Andrew Liveris van Dow voorzitter van het gecombineerde bedrijf en DuPont-baas Ed Breen de nieuwe directeur.

DuPont haalt 60 procent van zijn omzet buiten de VS. De voorgenomen fusie zal naar verwachting op weerstand stuiten bij anti-trustautoriteiten binnen en buiten de Verenigde Staten, onder meer in China. Dat alleen al maakt het volgens analisten nodig de bedrijven na een fusie te splitsen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden