Agnes Jongerius is logische opvolger van De Waal

Het lijkt erop dat bij het eeuwfeest van de FNV de emancipatie van de arbeider zover is dat een vrouw de leiding krijgt....

Volgens de FNV beraadt De Waal zich nog op zijn vertrek. Maar het gespeculeer over de opvolging is al in volle gang. De Waal wil in het jubeljaar - de FNV bestaat honderd jaar - een vrouw als voorzitter: Agnes Jongerius, nu vice-voorzitter. Wordt zij de nieuwe vakbondsleider, dan is zij de eerste vrouw op die positie.

Het FNV-bestuur, inclusief de voorzitter, wordt formeel gekozen door het congres met afgevaardigden van de zestien aangesloten vakbonden, waarboven de vakcentrale de paraplu vormt. In de praktijk beslissen de besturen van die FNV-bonden.

Agnes Jongerius heeft de beste papieren. Zij kwam in 1997 in het FNV-bestuur toen De Waal voorzitter werd. Zij was toen sociale zekerheidsspecialist in het bestuur van de Vervoersbond, en kreeg die portefeuille ook in het FNV-bestuur. In 2003 werd zij CAO-coördinator, de cruciale post die De Waal en zijn voorganger Johan Stekelenburg ook vervulden voor zij voorzitter werden. Daardoor heeft Jongerius in het FNV-bestuur veruit de meeste ervaring in het Haagse circuit, het belangrijkste werkterrein voor de voorzitter.

Zij coördineerde de afgelopen jaren de FNV-acties tegen het kabinetsbeleid. Vorig jaar werd zij vice-voorzitter, na het vertrek van Kitty Roozemond. Daarmee hebben de bonden aangegeven haar geschikt te achten als voorzitter.

Maar het is eerder gebeurd dat een vrouwelijke vice-voorzitter op het laatste moment werd gepasseerd. Zo verkozen de bonden in 1997 Lodewijk de Waal boven Ella Vogelaar, die verbitterd vertrok. Na drie vrouwelijke vice-voorzitters die de hoogste post misten - Karin Adelmund, Ella Vogelaar en Kitty Roozemond - lijkt het voor een emancipatiebeweging ondenkbaar weer een vrouw te passeren.

Veel keus is er niet. Ton Heerts, die nu sociale zekerheid in het FNV-bestuur doet, is weliswaar jong en heeft frisse ideeën, maar zit pas anderhalf jaar in de top. Peter Gortzak is pas een half jaar penningmeester van de FNV.

Bij de bonden staat het talent evenmin te dringen. Henk van der Kolk, in 2003 overgestapt van de vakcentrale naar de grootste bond, FNV Bondgenoten, is daar net voor vier jaar herbenoemd. De tweede bond, Abvakabo FNV, kiest deze maand een bestuur met voor het eerst een vrouw aan de top, Edith Snoey.

Toch is Jongerius niet onomstreden. Sommigen betwijfelen of ze capabel en aansprekend genoeg is. Ze moet zelf durven. FNV Bondgenoten oppert een transparante procedure waarbij ook externe kandidaten denkbaar zijn. Dat is opmerkelijk, omdat binnen in de FNV het adagium geldt dat de top gepokt en gemazeld moet zijn in de club. Blijft dat zo, dan lijkt de kandidatuur beperkt tot Jongerius. Ook zo bezien is het vertrek van De Waal een hoogtepunt: een opvolgingsstrijd ligt niet voor de hand.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden