Afzwaaiende topman: situatie Imtech was 'werkelijk schan-da-lig'

Imtech was niets meer dan een verhaal. Zo omschrijft Kees van Lede in NRC Handelsblad de situatie die hij aantrof bij het installatiebedrijf toen hij twee jaar geleden akkoord ging met een commissariaat bij de onderneming. Op dat moment was er net een boekhoudschandaal in Duitsland aan het licht gekomen en waren er problemen met een pretpark in Polen.

Kees van LedeBeeld David van Dam/ Hollandse Hoogte

Van Lede, die deze week afscheid neemt als president-commissaris van Imtech, noemt de situatie van destijds schandalig. 'Ik had verwacht dat Imtech slachtoffer was van één zere plek in Duitsland en dat er verder een stevige organisatie achter zat. Maar dat was niet waar. Er zat núl achter. Het was onthutsend. Imtech was niets meer dan een verháál."

Hij vergelijkt het met een filimdecor: 'Ik heb er zo'n beeld bij dat er voor de film een stadje in de woestijn is gebouwd. Als je de deur opent zit er nog meer woestijn achter.'

Van Lede: 'Het verhaal naar de beurs dat het bedrijf marges maakte van 4 procent, 6 procent. On-zin. En iedereen geloofde erin: de beleggers, jullie. Kijk, de monteurs, de projectmanagers, dat was oké. Maar daarboven! Er was totáál geen controle. Als je bedrogen wordt, laat je je ook bedriegen.'

Van Lede heeft felle kritiek op de voormalige top van Imtech. Er heerste volgens hem een verkeerde cultuur. 'De topman doet toezeggingen naar de beurs van, zeg, 5 procent winst. Zijn reputatie staat op het spel. Stel, ik ben de baas van Duitsland en ik zeg: ik maak 3 procent, geen 5. Dan zegt de topman: zie maar dat je 5 procent maakt. Zo werk je in de hand dat mensen verkeerde dingen gaan doen, facturen gaan schrijven zonder dat er wat inzit.'

De afgelopen jaren stonden vooral in het teken van het oplossen van alle juridische en financiële problemen. Vorig jaar slaagde Imtech er met een enorme aandelenuitgifte en de verkoop van de ict-divisie in om zijn schuldenlast behoorlijk terug te dringen. Maar de affaire achtervolgt het bedrijf nog steeds.

Vervanging bestuurders doet Imtech geen goed

De twee belangrijkste bestuurders van het door fraude en affaires geplaagde Imtech hebben deze week op de aandeelhoudersvergadering aangekondigd op te stappen. Analisten zijn verrast, beleggers reageerden negatief.

Twee topmannen stappen op

Volgens het Goudse installatiebedrijf is het herstel bijna afgerond en is dit een 'natuurlijk moment' voor nieuw leiderschap, zo zei het op de aandeelhoudersvergadering deze week. Daar werd aangekondingd dat de twee belangrijkste bestuurders opstappen. Het bedrijf kan vervolgens weer op jacht naar betere omzetten en winsten.

Analisten reageerden verbaasd op het bericht dat de bestuurders Imtech gaan verlaten. Ze hebben geen duidelijke verklaring voor het vertrek van de topmannen, die het afgelopen jaar een groot deel van de puinhopen hebben opgeruimd. Volgens analisten is hun werk echter nog niet afgerond. Kepler-analist André Mulder zegt volslagen verrast te zijn. Het was volgens hem logischer geweest om weg te gaan op het moment dat Imtech weer zwarte cijfers noteert.

In het eerste kwartaal van 2015 leed Imtech opnieuw verlies. Wel was het nettoverlies met 49 miljoen euro fors kleiner dan een jaar eerder, toen het nog uitkwam op 77 miljoen euro. Imtech gaat er nog altijd van uit dat het resultaat over heel 2015 positief zal uitvallen. De omzet nam met 11 procent af tot 873 miljoen euro.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden