'Afzien van JSF is gemiste kans kenniseconomie'

DEN HAAG (ANP) - Afzien van deelname in de productie van het Amerikaanse gevechtsvliegtuig JSF betekent het missen van een ,,unieke kans'' voor de Nederlandse kenniseconomie. Dat staat in een rapport van het Nederlands Instituut voor Vliegtuigontwikkeling en Ruimtevaart (NIVR).

Het document werd vrijdag aan staatssecretaris Karien van Gennip van Economische Zaken aangeboden. De CDA-bewindsvrouw maakte duidelijk dat het kabinet vasthoudt aan het ondertekenen van een samenwerkingsovereenkomst hierover met de Verenigde Staten, eind dit jaar, ook al is de linkse oppositie daar tegen.

Het NIVR kreeg in januari de opdracht de gevolgen van deelname aan de JSF, inmidels omgedoopt in F-35 Lightning 2, voor de Nederlandse kenniseconomie in kaart te brengen, omdat de Tweede Kamer daarover meer duidelijkheid wilde. Het NIVR laat zich in het rapport dan ook niet uit over de JSF vanuit militair oogpunt.

Onderzoek en ontwikkeling

De Nederlandse bedrijven die zich bezighouden met het bouwen van vliegtuigen besteden gemiddeld 11 procent van hun omzet aan onderzoek en ontwikkeling, vier keer zo veel als in de industrie als geheel. Het NIVR raamt voorzichtig een productie van in totaal 4500 JSF-toestellen en dat zou voor Nederland een omzet met zich brengen van 6 miljard dollar.

Bij het bedrijfsleven zou deelname leiden tot 660 miljoen dollar aan onderzoek en ontwikkeling, hetgeen gelijk staat aan werk van 250 onderzoeksmedewerkers gedurende een periode van 25 jaar. ,,Een dergelijke kans komt de komende jaren niet meer voor,'' aldus het NIVR.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden