'Afwaarderingen onroerend goed zijn verleden tijd' Optimix gokt op vastgoed-beleggingen

Terwijl de kleine belegger zich en masse op de aandelen heeft gestort, heeft het beleggingsfonds Optimix voor vermogende particulieren het onroerend goed ontdekt....

Van onze verslaggever

AMSTERDAM

Optimix wijst vooral op de dividenden van veel vastgoedfondsen. Die zijn hoger dan de couponrente op obligaties. Daarnaast meent Optimix dat de afwaarderingen in de vastgoedsector tot het verleden behoren.

'De waarde van vastgoed stijgt weer. De rendementen kunnen daardoor oplopen tot 30 procent op jaarbasis' stelde directeur H. Boom donderdag bij de presentatie van de jaarcijfers.

Het beleggingsfonds signaleert ook een afname van de leegstand, waardoor de huren omhoog kunnen, en gunstige valuta-effecten, dankzij de hoge koersen van het Britse pond en de Amerikaanse dollar.

Met de zware vastgoedportefeuille onderscheidt Optimix zich van de grote banken die in hun advies voor een ideale portefeuillesamenstelling slechts 3 procent reserveren voor deze vorm van beleggen. Optimix heeft liefst 22 procent van het vermogen in vastgoedfondsen gestoken.

Veruit de belangrijkste onroerend-goedbelegging van Optimix is de participatie in Wereldhave, waarin het fonds eind vorig jaar een belang van ruim 22 miljoen gulden had.

De keuze voor onroerend goed betekent niet dat Optimix het vertrouwen in aandelen heeft verloren. Het fonds voorspelt dat de hausse op de effectenbeurzen voorlopig niet voorbij is en voorziet dat de graadmeter AEX dit jaar de 800-grens gaat nemen. Deels is die verwachting gebaseerd op het strakke begrotingsbeleid van overheden, waardoor de rente op de kapitaalmarkt structureel laag kan blijven.

Een andere factor is de gunstige vraag-aanbodverhouding op de beurs. De vraag stijgt doordat steeds meer particulieren en institutionele beleggers voor aandelen kiezen.

De laatste alleen al hebben dit jaar 70 miljard gulden te besteden, terwijl het aanbod aan staatsobligaties daalt door het terugdringen van de financieringsbehoefte.

Tegelijkertijd verschrompelt het aanbod door de golf van fusies en overnames en doordat bedrijven steeds vaker eigen aandelen inkopen. 'Dat is natuurlijk heel positief voor de aandelenkoersen', aldus directeur H. Boom van Optimix.

Voor correcties is de vermogensbeheerder niet bang. Dipjes zullen ongetwijfeld nog volgen door de psychologische hoogtevrees, maar meer dan 10 procent zal de index niet naar beneden gaan.

Van een overspannen koersniveau op de Amsterdamse effectenbeurs is volgens Optimix in ieder geval geen sprake. De huidige, gemiddelde koerswinstverhouding van 16,5 is historisch gezien niet bijzonder hoog. 'De koersstijging weerspiegelt gewoon de hogere winsten', aldus Boom.

Van de portefeuille heeft Optimix nu 63 procent in aandelen gestoken. Dat is ruim 10 procent meer dan in de ideale portefeuille van de banken. Optimix heeft wel aanzienlijk minder in obligaties belegd; 10 procent tegen 36 procent in de ideale bankenportefeuille.

Vorig jaar haalde Optimix een beleggingsresultaat van 22,6 procent, mede doordat het fonds de dip van juli vorig jaar redelijk wist op te vangen. Het fonds boerde alleen in 1993 met een resultaat van 30 procent beter. Het belegde vermogen steeg met 36 procent tot 168 miljoen gulden. Bijna duizend rijke Nederlanders hebben inmiddels een deel van hun kapitaal bij Optimix belegd.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden