Afvalzak liever plastic of composteerbaar?

Voor groente-, fruit- en tuinafval is een composteerbare zak toch zeker altijd beter?

'De composteerbare gft-zak zorgt ervoor dat de kliko niet te vies wordt en ten tweede wordt-ie in één keer met het groenafval in de vuilniswagen gegooid.' Beeld anp

Waar gaat het om?

Er zijn twee soorten zakken: de zak voor de gft-bak in je keuken en de zak voor je gft-kliko/container buiten. Het 'keukenzakje' kan prima van gewoon plastic zijn.

Maar dat composteert toch niet?

Dat hoeft ook niet. Als je de plastic zak met gft-afval leegschudt in de groene kliko en hem vervolgens bij het plastic verpakkingsafval weggooit, ben je ook goed bezig, zegt Peter van Kessel van de Van Gansewinkel Groep, een organisatie die afval ophaalt en verwerkt. Het plastic verpakkingsafval wordt namelijk gerecycled. Dat het wat vervuild is, is geen probleem: al het plastic wordt namelijk gewassen.

Product: composteerbare/niet-composteerbare vuilniszakken. Prijs: ca. 70 eurocent per stuk, afvalemmerzakjes ca. 15 eurocent per stuk.

Oordeel: Bij verantwoord weggooien beide IIII

Verkrijgbaar: bij supermarkt en via internet.

Waar gaat het om? Er zijn zowel gewone plastic afvalzakken als composteerbare afvalzakken te koop, voor gft- en restafval. Wat is nou beter voor het milieu?

En het composteerbare afvalzakje?

Dat kun je wel in de groene kliko gooien. Het valt tijdens het composteren uiteen in CO2 en water, dus als compost heb je er niet veel aan; het is alleen handiger. In een vergistingsinstallatie, waar er volgens Milieu Centraal steeds meer van komen, levert het nog biogas en dus energie op.

Is een composteerbare gft-zak voor buiten dan wel beter?

Ja, want zo'n zak zorgt ervoor dat de kliko niet te vies wordt en ten tweede wordt-ie in één keer met het groenafval in de vuilniswagen gegooid. Omdat het scheiden van zak en afval niet mogelijk is, is een composteerbare zak dan inderdaad beter. Verder heeft ook zo'n zak meer nut in de vergistings- dan in de composteerinstallatie.

Maar een composteerbare vuilniszak voor je restafval is toch zeker beter dan zo'n plastic aardoliezak?

Er zijn ook composteerbare plastics die van aardolie zijn gemaakt, al zijn de meeste inderdaad 'bio-based': gemaakt van maïs- of aardappelzetmeel (PLA) of rietsuikerafval (bagasse). Helaas staat het gebruikte materiaal op bijna geen enkele zak, slordig van de producenten. Bovendien wordt het restafval inclusief de zak verbrand in een afvalverbrandingsinstallatie. Een composteerbare vuilniszak heeft dan niet meer of minder nut dan een gewone vuilniszak.

Hoe weet je zeker dat een zak composteerbaar is?

Goeie vraag. Termen als 'ecologisch', 'composteerbaar' of 'biologisch afbreekbaar' zeggen niks. Pas als het kiemplantlogo of het OK-compost-logo op de zak staat, weet je zeker dat-ie composteerbaar is. Op zakken voor de zakelijke of professionele markt kan nog staan: 'composteerbaar volgens de Europese norm EN 13432'. Dat is ook betrouwbaar.

Kan ik zo'n composteerbare zak met gft-afval dus ook op mijn eigen composthoop gooien?

Absoluut niet! Zo'n logo of EN-norm betekent alleen dat de zakken composteerbaar zijn onder de gecontroleerde omstandigheden van een composteerinstallatie. Op je composthoop of in de berm kan het jaren duren voordat ze zijn afgebroken.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden