Afstoting helpt Ahold nauwelijks

De verkoop van de 429 supermarkten in Argentinië, Brazilië, Peru en Paraquay zal de schuldenlast van Ahold nauwelijks verminderen. Analisten schatten het bedrag dat het supermarktconcern er voor krijgt, op maximaal zeshonderd miljoen euro....

Ahold zegt de winkels te willen verkopen om de schuld van bijna 12 miljard euro te verminderen. Verkoop zet echter niet veel zoden aan de dijk. 'Ahold zal meer moeten verkopen', denkt analist Fernand de Boer van ING.

Andere analisten zijn het met De Boer eens. 'Pas een vermindering van de schuldenlast tot 8 miljard euro of minder zal de druk kunnen verminderen', zegt Han van Lamoen van FSB bankiers.

Toch vinden analisten de Zuid-Amerikaanse uitverkoop van Ahold geen slechte zaak. 'Verkoop is een logische gedachte', vindt De Boer. 'De winkels hebben een negatieve cashflow, er zijn managementproblemen, en de situatie in Zuid-Amerika blijft de komende jaren instabiel.'

Ahold zal nauwelijks boekverlies lijden, verwacht De Boer. 'De Zuid-Amerikaanse winkels staan voor ongeveer 400 miljoen euro in de boeken.' De boekwaarde is zo laag omdat Ahold tot het jaar 2000 de goodwill die het Zaanse concern bij de aankopen van winkels betaalde, altijd direct van het eigen vermogen afschreef.

Onder de te verkopen bedrijven is het in opspraak geraakte Argentijnse Disco. Disco wordt pas verkocht als de jaarcijfers zijn goedgekeurd, zegt Ahold. De Argentijnse keten heeft Ahold in verlegenheid gebracht wegens geknoei met de boekhouding. Ahold is bezig met een tweede onderzoek in de boeken van Disco. Met de Argentijnse keten gaat het slecht. Vorig jaar bedroeg de omzet 762 miljoen euro, een jaar eerder was dat nog 1,3 miljard euro.

In buurland Brazilië wil Ahold van twee supermarktketens af. Het betreft Bompreço en G. Barbosa, die met 151 winkels goed zijn voor een gezamenlijke omzet van 1,3 miljard euro. Ook dochter Hipercard, die creditcards verstrekt, gaat in de verkoop.

Ahold bestempelt zijn marktaandeel in de andere twee Zuid-Amerikaanse landen, Peru en Paraguay, als te gering.

Het Zaanse concern kocht zich halverwege de jaren negentig op grote schaal in op de Zuid-Amerikaanse markt. Na de recent ontdekte malversaties beschouwt het concern de activiteiten als te onzeker en gaan de dochterbedrijven compleet van de hand.

Wie de dochters moet gaan kopen, is hoogst onzeker. Het vinden van kopers is lastig nu de Zuid-Amerikaanse economieën stagneren en de winkels per week aan waarde verliezen. Een mogelijke koper, het Franse Carrefour, onthield zich donderdag van commentaar. Ahold zegt dat zich wel geïnteresseerden hebben gemeld, maar dat geen gesprekken gaande zijn. Deskundigen vermoeden dat Ahold op deze manier kopers wil uitnodigen tot een bod.

De Chileense dochter Santa Isabel zag zijn verlies vorig jaar met 168 procent oplopen tot bijna 44 miljoen euro. Santa Isabel had eigenlijk maandagavond zijn resultaten openbaar moeten maken, maar stelde dat uit. Accountants waren op zaken gestuit die nader onderzoek vereisten. Volgens Ahold gaat het 'niet om iets waarover wij ons zorgen maken'.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden