Afspraken over iets diervriendelijker kip zijn illegaal

Afspraken over de 'kip van morgen', een graadje diervriendelijker dan de klassieke plofkip, zijn illegaal. Dat zou staan in een conceptrapport van de mededingingspolitie Autoriteit Consumenten en Markt waar vakblad De Boerderij de hand op heeft gelegd. Volgens de ACM is het rapport nog niet definitief. Maar volgens De Boerderij zijn de afspraken gekwalificeerd als een overtreding van de mededingingswet.

De 'Nieuwe Standaard' kip in de schappen van Jumbo.Beeld anp

Begin 2013 maakten supermarkten, boerenorganisaties en slachterijen afspraken om een 'nieuwe' kip te introduceren die een eind zou moeten maken aan de verguisde plofkip. De supermarkten, verenigd in het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL), boerenorganisaties als LTO Nederland en organisaties van de vleesindustrie zetten hun handtekening onder de 'Kip van Morgen'. Die zou iets meer ruimte krijgen dan de plofkip, iets langer leven en een beetje meer nachtrust krijgen.

Boete

Maar afspraken maken is tricky voor ondernemingen, beseften ook de ondertekenaars van het Nieuwe Kip-akkoord. CBL-directeur Marc Jansen zei destijds 'fingers crossed' het oordeel van de ACM (toen nog NMa) af te wachten. Een boete zou kunnen oplopen tot 10 procent van de omzetten van de betrokken bedrijven. Als supermarkten, slachterijen en veehouders zo'n boete zouden krijgen, zou het om miljarden euro's gaan, maar het is niet duidelijk of ACM ook daadwerkelijk een boete zal opleggen.

Wel lijkt duidelijk dat ACM deze manier van afspraken maken niet accepteert. De consument zou duurder uit zijn omdat de Nieuwe Kip iets duurder in de winkel komt te liggen dan de plofkip. En de ACM zou betwijfelen of deze afspraken wel nodig waren, omdat de markt voor duurzaam dynamisch genoeg zou zijn.

Andere afspraken

Volgens een insider treft het rapport ook tal van andere afspraken in de sector, maar hij wilde hierover niet uitweiden. Het definitieve rapport verschijnt waarschijnlijk maandag.

De afspraken om met zijn allen een 'verbeterde' kip te introduceren, verloste de branche uit een klem. De supermarkten bleven vanwege de plofkip mikpunt van Wakker Dier, maar de doorsneeconsument is niet bereid ook maar een cent meer te betalen voor iets minder dierkwelling in zijn kipfilet. Met zijn allen overstappen op een iets verbeterde kip leek die patstelling op te lossen, maar lijkt nu alsnog te stranden.

Dierenbeschermers als Wakker Dier en de Dierenbescherming waren al niet blij met de Kip van Morgen. De verbeteringen gingen lang niet ver genoeg, vonden zij. Albert Heijn was in mei vorig jaar de eerste om de nieuwe kip te introduceren. 'Plofkip in flauwekulsaus', framede Wakker Dier.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden