Afrikaanse textielindustrie floreert onder Amerikaans dictaat

Wat? Textiel. Waarvandaan? Afrika.

Gerard Reijn
null Beeld thinkstock
Beeld thinkstock

Textiel komt toch uit Aziatische landen zoals Bangladesh?

Nog wel, maar die landen zullen het moeilijker gaan krijgen op de wereldmarkt. Amerika zal in de toekomst meer textiel in Afrika kopen.

Mijden de Amerikanen de wantoestanden in Bengaalse sweat-shops?

Dat niet zozeer. De Amerikanen staan op het punt een handelsverdrag te sluiten met Afrika. Gail Strickler, Amerikaans onderhandelaar op gebied van textiel en kleding, denkt dat de Amerikaanse textielimport uit Afrika, vorig jaar ter waarde van bijna 1 miljard dollar (0,8 miljard euro), in tien jaar tijd kan verviervoudigen. Dat is een groeitempo van 15 procent per jaar. Dat, zegt Strickler, zal Afrika een half miljoen banen opleveren, alleen al in de textielsector.

Wat is dat voor een verdrag?

Het gaat om AGOA, de African Growth and Opportunity Act. Dat is een Amerikaanse wet die de heffingsvrije import regelt van een groot aantal Afrikaanse goederen. Afrikaanse landen wordt vrijwel niets gevraagd. Amerika onderhandelt over grote handelsverdragen met Europa en met Oost-Azië, maar denkt zich kennelijk te kunnen permitteren de Afrikanen gewoon een dictaat op te leggen. En dat is ook zo, want AGOA bestaat al sinds 2000. Dit jaar, op 30 september, loopt de wet af. President Obama wil hem graag verlengen en vernieuwen.

Wat vinden de Afrikanen ervan?

Persbureau Reuters sprak met Kelebone Leisanyane, de topman van de Nationale Ontwikkelings Maatschappij Lesotho. Hij zegt dat zijn maatschappij twee nieuwe fabrieken wil bouwen als de wet wordt verlengd. Lesotho is zeer afhankelijk van AGOA; al zijn textielexport gaat naar Amerika. Vakbondsleider Ts'eliso Ramochela zegt dat als Lesotho van de lijst van AGOA-landen wordt geknikkerd, dat meteen 35 duizend banen kost.

Wat vinden de Aziaten?

Veel Aziatische bedrijven hebben al vestigingen in Afrika en kunnen dus meeprofiteren. New Wide Garment bijvoorbeeld, een Taiwanees concern met zes fabrieken in Kenia en enkele in Lesotho en Ethiopië, is enthousiast. 'Als de wet met tien jaar wordt verlengd, zullen investeerders zich op Afrika storten', zegt Herman Boodia, de topman van NWG's Afrikaanse werkmaatschappij.

Wat vinden de Amerikanen?

De Senaat heeft de wet met grote meerderheid aangenomen. Het Huis van Afgevaardigden ook, maar met een paar kleine wijzigingen. Dus is er alsnog een probleem: beide Huizen moeten wel dezelfde wet aannemen. En of dat nog lukt voor 30 september, is helemaal niet zeker.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden