Afrika hoeft afgedankte westerse kleding niet meer

Het lijkt zo'n sympathiek gebaar: veel Nederlanders gooien hun afgedragen kleding en schoenen niet in de vuilnisbak maar in de inzamelbakken van goede doelen. Bestemming: armoedzaaiers in Afrika. Maar steeds meer Afrikaanse landen hoeven de westerse afdankertjes niet meer. De zes leden van de Oost-Afrikaanse Gemeenschap (OAG) hebben zelfs besloten de import van tweedehandskleding- en schoeisel volledig uit te bannen.

Kaya Bouma
null Beeld Jan-Dirk van der Burg
Beeld Jan-Dirk van der Burg

De komende drie jaar willen Kenia, Oeganda, Rwanda, Tanzania, Burundi en Zuid-Soedan geleidelijk een importverbod voor tweedehandstextiel invoeren. Eerder deden Nigeria, Zuid-Afrika, Zimbabwe en Ethiopië de gebruikte kleding ook al in de ban. De massale invoer van goedkope tweedehandsjes zou destructief zijn voor de lokale kledingindustrie.

Goedbedoeld

Volgens de Keniaanse krant Business Daily Africa werkten in de jaren tachtig nog een half miljoen Kenianen in textielfabrieken. In 2010 waren dat er nog een schamele 20 duizend. Wel importeert het land inmiddels jaarlijks zo'n 100 duizend ton aan tweedehandsschoenen, -kleding en -tassen - veelal geschonken door goedbedoelende Europeanen en Noord-Amerikanen. Met het sluiten van de grenzen hoopt de regering haar inwoners zover te krijgen weer een plaatselijk geproduceerde outfit aan te schaffen.

'De invoer van tweedehandskleding is in meer Afrikaanse landen onderwerp van discussie', zegt Marc Vooges van kledinginzamelaar Sympany. Met 2.400 kledingbakken verspreid over Nederland is Sympany - een fusie tussen het voormalige Kici en Humana - een van de grootste kledinginzamelaars van Nederland.

Importverbod

Je oude kleding in de inzamelbak: kleine moeite, iedereen blij. Toch wordt deze goede daad in de landen ten zuiden van de Sahara met steeds minder enthousiasme onthaald. Lees ook: Die containers met kleding blijven gewoon komen, hoor

null Beeld Jan-Dirk van der Burg
Beeld Jan-Dirk van der Burg

Werkgelegenheid

Jaarlijks verkoopt de stichting 1,5 miljoen kilo gedragen kleding aan Afrikaanse handelaren. De opbrengst gaat naar ontwikkelingsprojecten. Volgens Vooges gaan de ingezamelde kleren niet naar de landen die een importverbod hebben afgekondigd.

Overigens wordt lang niet alle afgedragen kleding die in Nederland in de inzamelbakken belandt rechtstreeks naar Afrika verscheept. De erbarmelijkste vodden worden gerecycled tot bijvoorbeeld isolatiemateriaal, andere kledingstukken belanden in vintagewinkeltjes in Nederland of gaan naar Oost-Europa.

Critici van het importverbod stellen dat de handel in tweededehandskleding in Afrikaanse landen veel werkgelegenheid oplevert. Bovendien is het de vraag of een importverbod de lokale industrie verder helpt, zegt Vooges. 'Landen als China exporteren op grote schaal goedkope, nieuwe kleding naar Afrika.'

null Beeld Jan-Dirk van der Burg
Beeld Jan-Dirk van der Burg
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden