Afrekening van kosten MKZ nog onzeker

De Europese bijdrage van negentig miljoen euro aan de kosten voor de mond- en klauwzeerepidemie staat onder druk. Ambtenaren van de Europese Commissie stellen dat de kritiek van de Algemene Rekenkamer op de MKZ-aanpak 'zeker een rol zal spelen' bij het vaststellen van de eindafrekening....

De Rekenkamer schrijft dat het 'onzeker' is of de betalingen aan boeren voor gedode dieren wel rechtmatig zijn geweest. Een gebrekkige administratie en onvoldoende controle bij de destructiebedrijven maken het onmogelijk om vast te stellen of alle 'geclaimde' dieren daadwerkelijk vernietigd zijn. In zeker één geval kwamen de aantallen getaxeerde en afgevoerde dieren niet overeen.

De Rekenkamer benadrukt dat de wet een goede administratie tot aan de destructor verplicht stelt. De twijfel over de rechtmatigheid van de uitgekeerde bedragen kan gevolgen hebben voor de Brusselse bijdrage. De Europese Commissie heeft al een eigen inspectie uitgevoerd naar de wijze waarop Nederland de MKZ-crisis in 2001 heeft bestreden. Het Brusselse rapport is nog niet gereed.

Vóór het eindverslag wordt vastgesteld, vindt overleg plaats met de Nederlandse regering. 'De bevindingen van de Rekenkamer zullen dan worden meegewogen', zegt een betrokken ambtenaar.

De Europese Commissie kijkt steeds scherper naar het verstrekken van vergoedingen, mede onder druk van landen als Nederland, die fors bijdragen aan de begroting van de Europese Unie.

Minister Veerman van Landbouw deelt de kritiek van de Rekenkamer niet. Hij meent dat er 'voldoende toereikende waarborgen' zijn bij het taxeren, opkopen, slachten en vernietigen van vee om onregelmatigheden te voorkomen. De minister acht het verder zeer onwaarschijnlijk dat er misstanden zijn geweest, laat staan dat zieke dieren alsnog tot etenswaren zijn verwerkt.

Als de Commissie besluit Nederland te korten op de bijdrage voor de MKZ-kosten, is dat niet de eerste strafheffing die Brussel oplegt. Eind jaren negentig presenteerde een Europees inspectieteam een uiterst kritisch rapport over de manier waarop Nederland de varkenspest had aangepakt.

De toenmalige minister van Landbouw Van Aartsen (nu VVD-fractievoorzitter) hekelde dit rapport en verzekerde dat het 'in de prullenbak' zou belanden. Daarmee irriteerde hij zijn tegenspeler, Europees Commissaris Fischler van Landbouw.

Na langdurig overleg kreeg Nederland uiteindelijk een strafkorting van negentig miljoen euro. Brusselse ambtenaren verklaarden later dat deze boete aanzienlijk lager had kunnen uitvallen als Van Aartsen zich indertijd wat toegeeflijker had opgesteld.

De gesprekken met de Europese Commissie moeten binnenkort van start gaan. Fischler is nog steeds de verantwoordelijke Commissaris van Landbouw.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden