Afpersers hebben nu ook eigen keurmerk

Verzekeraars hebben zo hun eigen kijk op de wereld. Zo zien zij nauwelijks verschil tussen de benen van Brigitte Bardot, de Nachtwacht van Rembrandt en een gewelddadige ontvoering, eindigend met de betaling van een smak losgeld....

En dus kan de angstige Nederlander zich probleemloos verzekeren tegen de gevolgen van grof geweld. Daarvoor heeft de Rotterdamse verzekeraar PIA Nassau zelfs een keurige polis in huis: de K en R, oftewel Kidnap and Ransom ('losgeld')-polis, bedoeld voor 'elke organisatie of particulier die met een ontvoering of een afpersing geconfronteerd wordt.'

De verzekering verkoopt zichzelf. Niet in de reclameblokken rondom het Journaal, maar in het Journaal zelf. Of het nu het muizengif is dat de Campina-afperser in de straciatella- en chocoladeyoghurt stopte, de luid bejubelde thuiskomst van Sahara-rijder Arjen Hilbers of de vrijlating van Lusanne, de boodschap is duidelijk: overal schuilt gevaar.

Gevaar is vervelend, vinden ook de verzekeraars, maar gevaar is vooral gewoon handel. En dus is PIA Nassau niet te beroerd om potentiële klanten nog eens te wijzen op de vele verschrikkingen van de boze buitenwereld. 'Elke dag is er wel ergens op de wereld een spraakmakende ontvoering of kidnap' meldt het promotiemateriaal van de K en R-polis. In dezelfde folder pakkende afbeeldingen van een vastgebonden, geblinddoekte man en van vergiftigde sinaasappelen met een injectiespuit ernaast.

Curieus is de kidnap-polis in ieder geval. Maar is het ook een wenselijke polis? Allerminst, zo stelt officier van justitie Kappeyne van de Coppello vanavond in een documentaire van het Vara-programma Zembla, dat een complete aflevering wijdt aan het thema afpersingen.

Het is een slechte zaak dat ondernemers en particulieren zich kunnen verzekeren tegen het risico van afpersing en ontvoering, stelt Kappeyne van de Coppello in de uitzending. Het openbaar ministerie is bang dat slachtoffers minder snel naar de politie stappen wanneer zij verzekerd zijn tegen de consequenties van kidnapping en andere ellende.

Bedrijven zijn sowieso al geneigd om afpersingen intern af te handelen, zonder aangifte te doen. Kappeyne van de Coppello vindt daarom dat er aangifte gedaan moet worden - verzekering of geen verzekering. Want als zware criminaliteit als afpersing buiten het justitieel systeem wordt gehouden, ontstaat een maatschappelijk probleem.

Het kan echter nog bonter: stel dat een afperser weet dat een bepaald bedrijf een stevige verzekering tegen afpersing heeft. Zo'n crimineel heeft dan voldoende aan rudimentaire kennis van de basisprincipes van de economie, om te begrijpen dat juist dat bedrijf een aantrekkelijk doelwit is. De polis vergroot namelijk de kans op een soepele losgeldbetaling - redeneert de afperser.

En zo kan de kidnap-polis nooit bedoeld zijn: als een keurmerk voor het koninklijk gilde der rationele afpersers.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden