AFM ziet banken hun leven beteren

Er worden minder tophypotheken verstrekt. Dat blijkt uit onderzoek van de Autoriteit Financiële Markten (AFM).

Van onze verslaggever Robert Giebels

De daling van het aantal hypotheekleningen dat de waarde van het huis te boven gaat, is het gevolg van strenger toezicht van de AFM, zo claimt de toezichthouder, die woensdag met zijn jaarverslag kwam.

‘Het komt mede door de financiële crisis’, erkent AFM-voorzitter Hans Hoogervorst. ‘Maar banken vinden het niet leuk om in de krant te lezen dat ze weer een AFM-boete hebben gekregen wegens overcreditering.’ Dat meer uitlenen door banken dan de klant aankan, heeft de AFM sinds de kredietcrisis aan de kaak gesteld.

Hoogervorst pleitte vorig jaar voor het aanscherpen van de gedragscode op grond waarvan banken criteria aanleggen voor het verstrekken van hypotheekleningen. Een van die criteria is dat de lening niet hoger mag zijn dan 4,5 maal het gezamenlijke jaarinkomen van de huiseigenaars. De AFM stelde vast dat die norm in bijna eenderde van de gevallen werd overschreden.

Eigenlijk mag dat alleen in uitzonderingsgevallen. ‘Nu zie je dat steeds minder van die uitzonderingsregels gebruikt wordt gemaakt’, zei Hoogervorst gisteren.

Voorzichtiger


Banken zijn ook veel voorzichtiger geworden met tophypotheken, constateert Hoogervorst. Een jaar eerder stelde hij een verbod op de tophypotheek voor, maar werd hij door de huizenmarkt, de politiek en het ministerie van Financiën teruggefloten.

Uit het jaarverslag blijkt dat de naamsbekendheid van de AFM toeneemt. Tegelijk treedt de autoriteit steeds harder op tegen financiële dienstverleners die in de fout gaan. Ook probeert hij zich onder accountants niet onbetuigd te laten. De toezichthouder vindt dat ze ‘onvoldoende blijk hebben gegeven van de vereiste professioneel-kritische instelling’.

De AFM deelde een recordaantal van 52 boetes uit, vooral aan financiële dienstverleners die verkeerde adviezen gaven. In 2008 werd 20 keer gegrepen naar de zwaarste AFM-maatregel.

De AFM legde ook boetes op aan bedrijven en personen die niet tijdig koersgevoelige informatie of aandelenbelangen meldden. De toezichthouder deed 15 keer aangifte en trok 38 vergunningen in.

AFM (ANP) Beeld
AFM (ANP)

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden