AFM-voorzitter Ronald Gerritse overleden

Ronald Gerritse, voorzitter van toezichthouder Autoriteit Financiële Markten (AFM) is overleden. Hij werd 61 jaar. Dat maakte de AFM vandaag bekend.

Redactie
Gerritse wordt in december 2011 gehoord door de parlementaire enquêtecommissie-De Wit over de financiële crisis.. Beeld ANP
Gerritse wordt in december 2011 gehoord door de parlementaire enquêtecommissie-De Wit over de financiële crisis..Beeld ANP

Op de eigen site schrijft de AFM: 'Ronald Gerritse was naast een stevige bestuurder met een groot analytisch vermogen en brede kennis van de financiële sector bovenal een zeer aimabel mens die als collega en als toezichthouder partijen bij elkaar wist te brengen.' Gerritse gaf sinds mei 2011 leiding aan de AFM. Sinds juni werd hij behandeld voor een aandoening aan zijn beenmerg. Zijn taken worden sindsdien waargenomen door AFM-bestuurslid Theodor Kockelkoren.

Van 1996 tot 2003 was hij de hoogste ambtenaar op het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, daarna vervulde hij die functie op het ministerie van Financiën. In 2011 werd hij door de parlementaire enquêtecommissie-De Wit gehoord die namens het parlement onderzoek deed naar de bankencrisis van 2008. Als hoogste ambtenaar van toenmalig minister Wouter Bos van Financiën was hij nauw betrokken bij de staatsovername van banken Fortis en ABN-Amro.

Bij zijn aantreden in 2011 noemde de toenmalige minister van Financiën, Jan Kees de Jager, Gerritse de 'absolute top' onder de topambtenaren in Nederland. 'Een krachtig leider' was Gerritse, aldus de huidige minister van Financiën, Jeroen Dijsselbloem. Hij herinnert hem verder als 'een zeer kundige, veelzijdige, humoristische en karakteristieke persoonlijkheid'.

Voor zijn periode bij de AFM was Gerritse van 2003 tot 2011 secretaris-generaal van het ministerie van Financiën en van 2008 tot 2011 tevens thesaurier-generaal. Eerder was hij zeven jaar secretaris-generaal van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Daarvoor werkte hij onder meer bij de Sociaal-Economische Raad.

De AFM kan nog niets zeggen over de opvolging van Gerritse. Voorlopig blijft het bestuur van de toezichthouder georganiseerd als in de periode dat Gerritse ziek was.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden