AFM tikt eigen medewerkers op de vingers

Twaalf medewerkers van de Autoriteit Financiële Markten (AFM) hebben in 2009 de complianceregels, regels voor het uitvoeren van privétransacties op de beurs, overtreden.

Dat blijkt uit het woensdag gepresenteerde jaarverslag van de toezichthouder.

Normoverdragende gesprekken

‘Bij twaalf controles zijn formele overtredingen van de complianceregeling geconstateerd en zijn maatregelen getroffen. De maatregelen betroffen ‘normoverdragende gesprekken’ met de medewerkers en aantekeningen in het compliancedossier. In alle gevallen hadden de medewerkers nagelaten om van te voren toestemming te vragen voor het mogen doen van privétransacties. Hadden zij dat wel gedaan, dan zouden ze die ook hebben gekregen.

De medewerkers hadden geen misbruik gemaakt van voorwetenschap of vertrouwelijke toezichtinformatie. ‘Naar het oordeel van de AFM hebben de genoemde overtredingen dan ook een gering integriteitsrisico voor de AFM opgeleverd’, aldus de toezichthouder.

De AFM verrichte vorig jaar in totaal 65 complianceonderzoeken onder de medewerkers, ruim een verdubbeling ten opzichte van 2008. De toezichthouder heeft de handelsregels voor het personeel vereenvoudigd, omdat de oude complianceregeling te ingewikkeld was.

AFM (ANP)
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.