AFM onderzoekt Nederlandse tak Parmalat

De Nederlandse dochters van Parmalat zijn onderwerp geworden van een formeel onderzoek door de Autoriteit Financiële Markten (AFM). Dit heeft de toezichthouder woensdag bekendgemaakt....

De AFM heeft tot het onderzoek besloten nadat de toezichthouder de afgelopen zes weken informatie heeft vergaard over de Nederlandse Parmalat-vehikels. Bij Parmalat is naar schatting tien miljard euro verdwenen. Via Nederland is een kleine zes miljard euro aan Parmalat-obligaties uitgegeven. Deze leningen zijn intussen niets meer waard.

Steeds wanneer Parmalat via Nederland leningen aan investeerders verkocht, voor het laatst in september bij een obligatielening van 350 miljoen euro, bekeek de AFM het bijbehorende prospectus. Daarbij ging het alleen om de controle op de aanwezigheid van een accountantsverklaring, aldus de beurswaakhond. Een prospectus bevat zeer gedetailleerde informatie over het bedrijf dat het waardepapier uitgeeft.

De AFM ziet nu aanleiding om de rol van de bv's beter tegen het licht te houden. 'We bekijken hoe de financiële activiteiten van deze vennootschappen zich verhouden tot de Nederlands wetgeving', zegt een woordvoerder van de toezichthouder.

Om welke bv's het gaat, wil de AFM niet zeggen. Bij het onderzoek wordt samengewerkt met de Italiaanse autoriteiten. De AFM kan boetes uitdelen en dwangsommen opleggen, terwijl bij het vermoeden van economische delicten het OM wordt ingeschakeld.

Volgens gegevens van de Kamer van Koophandel zijn in Nederland minstens vijf bv's en een stichting gelieerd aan Parmalat, vooral in Rotterdam.

In het merendeel van de gevallen zijn de aandelen van de bv's in Italiaanse handen. Het bestuur berust steeds bij Forum Administrations, een dochter van Nauta Dutilh. Dit is het grootste advocatenkantoor van Nederland.

De bestuursvoorzitter van Nauta, advocaat Joan van Marwijk Kooy, zit ook in de directie van Forum. Hij was niet bereikbaar voor commentaar. Forum schakelde voor de administratieve zaken het trustkantoor Amaco in. Juridisch advies bij enkele leningen kwam van Nauta Dutilh zelf, aldus Van Marwijk Kooy vorige week in de Financial Times.

Volgens hem heeft zijn kantoor 'waarschijnlijk' ook een juridische opinie geschreven over de Parmalatbedrijven. Het blad Legal Week meldt dat meer Nederlandse advocatenkantoren, waaronder De Brauw Blackstone Westbroek, advies gaven aan Parmalat.

In de directie van de Nederlandse bv's komt - naast Forum - ook steeds Edward Logeman voor, die voor een Antilliaanse bank werkt. Parmalat heeft ook dochters op de Antillen. Bestuurders van vennootschappen kunnen hoofdelijk aansprakelijk worden gesteld.

Ook Luciano Del Soldato is directielid van Nederlandse bv's. Del Soldato is ex-financieel directeur van Parmalat, en zit nu in Italië in hechtenis.

Via een nieuwe wet wordt het toezicht op beheersmaatschappijen in maart aangescherpt. Volgens De Nederlandsche Bank is bij de 181 Nederlandse trustkantoren voor 800 miljard euro aan bezittingen ondergebracht.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden