AFM legt bazen Imtech hoge boete op

De Autoriteit Financiële Markten (AFM) legt twee voormalige topmannen van Imtech boetes van in totaal 2,35 miljoen euro op. Nooit eerder legde de toezichthouder topbestuurders van een beursgenoteerde onderneming persoonlijke boetes op.

René van der Bruggen (L) en Boudewijn Gerner hebben als topman van Imtech beleggers misleid, vindt de Autoriteit Financiële Markten.

Voormalig bestuursvoorzitter René van der Bruggen moet de AFM 1 miljoen euro betalen. Oud-financieel directeur Boudewijn Gerner krijgt een sanctie van 1,35 miljoen euro opgelegd. De AFM verwijt beide mannen, die tot begin 2013 in de raad van bestuur van Imtech zaten, misleiding van beleggers. De AFM concludeert na eigen onderzoek dat Van der Bruggen en Gerner in de tweede helft van 2012 cruciale informatie hebben achtergehouden voor bestaande en potentiële aandeelhouders van Imtech.

Beiden zouden in persberichten en andere communicatie met beleggers niet eerlijk zijn geweest over de financieringsrisico's van een Imtech-project in Polen. Imtech zou in dat land een pretpark bouwen, maar dat kwam nooit van de grond. De technisch dienstverlener moest in 2013 honderden miljoenen euro's afschrijven op het Poolse fata morgana. Het pretparkfiasco vormde de opmaat naar het faillissement van Imtech twee jaar later.

De AFM wilde woensdag geen toelichting geven op het straffe boetebesluit omdat de toezichthouder dit pas vrijdag of nog later publiceert.

De boetes kwamen gisteren voortijdig naar buiten via persberichten van de advocaten van Van der Bruggen en Gerner. Zij melden daarin dat beiden bezwaar aantekenen tegen de opgelegde boetes. Ook zij wilden gisteren geen toelichting geven. De advocaten schrijven dat de kritiek van de AFM 'gezocht en niet terecht' is omdat Imtech in de zomer van 2012 niet beter wist dan dat de financiering van het pretpark geregeld was.

Exterieur van het hoofdkantoor van Imtech MarineBeeld anp

Het pretparkproject viel onder verantwoordelijkheid van Imtech Duitsland en Imtech Polen. Uit justitieel onderzoek in Duitsland is inmiddels gebleken dat bij die bedrijfsonderdelen volop werd gefraudeerd en gesjoemeld. Vanwege de ondoorzichtige bedrijfsstructuur van Imtech had de Nederlandse top weinig zicht op de financiën van die buitenlandse dochters.

De ex-bestuursvoorzitter van Imtech Duitsland, Klaus Betz, wordt met twee andere oud-directeuren strafrechtelijk vervolgd voor omkoping. Betz zou zijn directeuren hebben opgedragen 150 duizend euro smeergeld te betalen aan een bouwopzichter op de nieuwe luchthaven van Berlijn. Imtech Duitsland hoopte zich zo te verzekeren van deelname aan het prestigieuze project in de Duitse hoofdstad.

Imtech ging in augustus dit jaar failliet. De curatoren hebben een aantal gezonde bedrijfsonderdelen kunnen redden door ze te verkopen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden