AFM houdt vast aan ontslag van Zalm

De Autoriteit Financiële Markten (AFM) blijft erbij dat Gerrit Zalm vanwege zijn DSB-verleden zou moeten worden ontslagen als topman van ABN Amro. Maar de toezichthouder noemt het niet opportuun om die discussie verder te voeren. ‘We leggen ons erbij neer dat De Nederlandsche Bank hierin het laatste woord heeft. Maar dat betekent niet dat we ons oordeel over Zalm hebben herzien’, aldus een woordvoerder van de AFM.

AFM-voorzitter Hans Hoogervorst en president Nout Wellink van De Nederlandsche bank (DNB) hebben woensdag in Den Haag gesproken met demissionair minister Jan-Kees de Jager van Financiën over de tegengestelde oordelen over het functioneren van Zalm tijdens de anderhalf jaar dat hij bij de inmiddels failliete DSB Bank werkte.

De AFM vindt dat hij daar heeft gefaald en dat Zalm niet langer geschikt is om als topbankier te functioneren. DNB stelt dat de deskundigheid en betrouwbaarheid van Zalm nog steeds boven alle twijfel is verheven. Het feit dat de twee belangrijkste toezichthouders op de financiële markten een totaal andere visie bleken te hebben, leidde tot grote ophef. De Jager toonde zich daar erg ongelukkig over en heeft daarom gesprekken gevoerd met beide instanties.

In een brief aan de Tweede Kamer over het resultaat van deze gesprekken schrijft De Jager dat ‘de AFM ten volle het eindoordeel van De Nederlandsche Bank respecteert’.

Volgens De Jager ‘betreuren beide toezichthouders de ontstane onduidelijkheid over het oordeel over de geschiktheid van de heer Zalm als bestuurder van een bank’. ‘Hierover mag geen misverstand bestaan. De twee toezichthouders hebben onderscheiden verantwoordelijkheden en de wet voorziet ook niet voor niets in een onderscheid tussen gedrags- en prudentieel toezicht’, aldus De Jager.

Hij zegt dat de AFM met het geven van een aanbeveling ‘dat Zalm moet worden heengezonden’ mogelijk een juridisch te zwaar middel heeft ingezet om zijn standpunt naar buiten te brengen. Hij volgt hiermee de conclusie van Michiel Scheltema, de voorzitter van de commissie de DSB-ondergang onderzoekt, die ook vond dat de AFM hiermee te ver is gegaan.

De AFM trekt de aanbeveling over het opstappen van Zalm niet in, maar trekt er lering uit en zal in de toekomst omzichtiger omgaan met het geven van aanbevelingen over het functioneren van personen in het bankwezen. Tevens heeft de AFM aan De Jager beloofd dat zij bij dergelijke ‘herbeoordelingen’ nauwer zal samenwerken met De Nederlandsche Bank.

Zalm heeft in verschillende interviews laten weten zich ‘niet beschadigd te voelen en door te gaan met zijn werk’. ‘Het was soms een kafkaëske ervaring met de AFM in de afgelopen maanden, maar ik koester geen wraakgevoelens’, zei hij in een interview met het FD.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden